9 месеца след жестокото убийство на 21-годишният Ангел Здравков в Окръжен съд Пазарджик започва делото срещу 18-годишния Николай Райчев, който на 29 септември наръга с нож младото момче. Почерненото семейство, както и приятелите ще настояват за справедливо наказание, като преди разпоредителното наказание те ще се съберат на протест пред съдебната палата в града.

Припомняме, че трагедията се разигра около 18 часа на 29 септември 2023 година пред жилищен блок в квартал Запад, където Николай Райчев пресрещнал Ангел. След разменени реплики Николай намушкал момчето, което издъхна по път за болницата. На 13 март окръжната прокуратура повдигна обвинение на Николай Райчев за предумишлено убийство. По-късно обаче обвинението е прецизирано и стореното от младежа е квалифицирано като убийство по особено мъчителен начин. Основанието за това е заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза, според която пострадалият е починал в резултат на нанесени две прободно прорезни рани- в бедрото и в корема.

Спрямо Николай Райчев е взета мярка “задържане под стража”. Едва на 18- годишна възраст той вече е с криминално минало и има срещу него бързо производство за отвличане на момиче. Близки и приятели на убитото момче все още не могат да повярват как може да се извърши това брутално нещо. Според тях има много неясноти, като заявиха , че дори ножът, с който е бил наръган техният скъп приятел, не е намерен. Това доказателство може да се окаже ключово за развитието на делото, коментира приятелка на Ангел. Никол, Георги, Марио, Николай никога няма да забравят своя скъп приятел, който описват като много добър човек и неконфликтна личност. Заедно те са изградили възпоменателен кът, на който са поставили цветя, икона и кратко послание.

“Днес ще се съберем, за да подкрепим семейството на Ангел. Искаме да отправим апел към съдебните власти да си свършат работата и виновният да получи възможно най-високата присъда”, каза Георги, който е един от най-близките приятели на убитото момче.

По думите им момичето, заради което Райчев е извършил престъплението не се е виждала само с убитото момче , а паралелно и с двамата. “Тя твърди друго, но впоследствие се разбра, че се е виждала и с двамата. Знаем, че в деня преди убийството тя се е виждала с Николай Райчев и според мен просто се е опитвала да дразни единия с другия”, коментират още приятелите. По думите им никой не е познавал 18-годишния обвиняем, но в града коментират, че е изключително конфликтна личност. Делото започва в 9:30, а днес трябва да се проведе разпоредително заседание, от което да стане ясно дали Райчев ще признае фактите вписани в обвинителния акт.