Специализираната прокуратура праща на съд бившия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков. Заедно с него в ареста се озоваха и шефът на отдела за борба с наркоразпространението Кирил Ванков и още един служител на МВР. Заради скандала в деня на задържането им, оставка подаде и тогавашният шеф на антимафиотите Ивайло Спиридонов.

От началото на 2017 г. до края на юни 2020 г. те са участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици, които били обект на наблюдение от отдела, в който служат.

Хонорарът за т.нар. „чадър“ варирал от 20 000 до 50 000 лв. месечно.  Колосалните суми се изплащали, за да осуетяват работата на отдела за борба с наркотиците.  Затрудняване или осуетяване на разработки на отдела, предприемане на действия срещу нейни конкуренти, изтичане на информация с цел укриване на доказателства  са част от договорките, изпълнявани от бившия шеф на ГДБОП и съучастниците му.

Обвинен е и Д.Т., служител на МВР, който е се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители и събирал подкупите.

На 25 юни 2020 г. Цветан Панков  бил задържан в района на гара „Захарна фабрика“ в столицата при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден били задържани и съучастниците в престъплението.


Иззетите пари по време на ареста на служителя на ГДБОП

Към момента бившият началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са „гаранция в пари“, съобщават от прокуратурата.

Досъдебното производство срещу престъпната група бе образувано от Специализираната прокуратура по материали на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.