Веска Хаджиева, умъртвила умишлено съпруга си в Труд, застана отново пред съда. В залата на Апелативен съд тя обжалва наложената й на първа инстанция присъда от 9 години затвор.

За пореден път пред магистратите, защитата на Веска в лицето на адвокат Орлин Търновалийски, заяви, че ще настоява за отмяна на наказанието и преквалифициране на деянието като неизбежна отбрана.

В залата бе представена съдебно психиатрична и психологическа експертиза. Според вещите лица, Хаджиева е здрава психически, както и в момента на убийството. По данните на експертите, възрастната жена е разбирала действията си, но последните не успяха да кажат дали тя е действала от страх. Едно бе сигурно от експертизата – Веска е била жертва на домашно насилие.

Магистратите обаче назначиха нова допълнителна експертиза, която да отговори на въпросите, дали Хаджиева е действала под влияние на страх и смущение, които са компоненти от общото понятие „афект”. Експертите ще се запознаят с материалите по делото и по-точно с психологическото състояние на жената на 13 януари 2019 година. Те ще проведат беседа с жената.  Така делото бе отложено за края на август.

Престъплението бе извършено на 13 януари 2019 година. Отношенията между Веска и Костадин били влошени от много години. Те живеели в една къща, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари по обяд, Веска попитала на висок глас съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама. По-късно в къщата пристигнали гости на Костадин, негови съседи и приятели.

На тях той им казал, че на другия ден щял да ходи в болница в Пловдив, за да си прави медицински изследвания. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това Костадин влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Обвиняемата го последвала и попитала отново къде са й ключовете. Между двамата възникнал скандал, при който Костадин грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Жената вдигнала ръката си, за да се предпази.  

В този момент Костадин  изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му. Съпрузите били много ядосани. Словесният им спор прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. Веска успяла да хване съпруга си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша.  С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите. На 14 януари отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се.