Александрина Георгиева и Лазар Лазаров, арестувани за източвана на 3 милиона от НОИ, не признават вина и делото стартира по общия ред. Разпоредителното заседание се проведе в сряда и продължи близо 8 часа.

В 13:30 часа залата в Районен съд бе препълнена от над 20 „ужилени” от схемата на Георгиева, придружени от техните адвокати. До 20:00 часа вечерта продължи заседанието.

Припомняме, че Александрина Георгиева бе арестувана в началото на декември миналата година по обвинение, че е измамила 28 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да ги внесе в НАП-Пловдив. Георгиева е бивш служител на Националния осигурителен институт в период от 1885 до 2009 година, когато напуска НОИ и основава две частни фирми за пенсионни услуги – „ЕЛ ЕЙ консулт 2017” ЕООД и „НАЙ консулт” ЕООД. 

С обвинителен акт се сдоби и дъщерята на Александрина – Веселина. Тя е пусната под парична гаранция. В ареста са двамата ѝ родители. 

Пловдивчаните, източили 3 млн. лв. от НОИ, се изправиха пред съда, залата отесня за всички потърпевшиДъщерята на Александрина и Лазар е пусната под гаранция

В крайна сметка след дълъг дебат и словесен „обстрел” между прокуратурата и защитата на тримата обвиняеми – Йордан и Костадин Давчеви, делото ще бъде стартирано по общия ред. Ще бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица. 32 ма са потърпевшите от схемата на Георгиева. Те също се бъдат призовани отново в залата на Районен съд.

По време на разпоредителното заседание, адвокатите Давчеви, поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата поради съществени нарушения, които са ограничили правата на Александрина и Лазар. По думите на защитата, от държавното обвинение не са предявили по законовия ред и навреме всичките материали по делото.

Непосредствено преди края на 8-те месеца, преди изтичане на законовия срок за разследването, Александрина е поискала да даде пълни обяснения. Тя обаче не е прехвърлила вина на мъжа си Лазер, нито е злоупотребила с името му. От своя страна Лазаров не е дал съгласие да дава обяснения. След провеждане на разпита на Георгиева, материалите по делото са били предявени на защитата. Това е станало на 5 август.

В съдебна зала Давчеви заявиха, че на Лазаров не е бил предявяван разпита на Александрина и това нарушавало правата на защита. Освен това адвокатите изразиха сериозно притеснение за предубеденост от страна на държавното обвинение.

От своя страна пък, прокуратурата намекна за опит да се шикалкави делото, какъвто опит е правен в досъдебното производство, за да се премине 8 месечни срок на разследването и Александрина и Лазар да се отърват от процес.

Магистратите отказаха да пуснат Георгиева и Лазаров от ареста. Там те ще очакват новата дата на процеса.