Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа 40-годишен мъж за склоняване на шофьор да подпомогне мигранти да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение на  40-годишен, за това, че  е склонил  46-годишен на 18 август 2023 г. противозаконно да  преминат страната 13 чужденци - граждани на Афганистан. Деянието е извършено чрез използване на лек автомобил „Фолксваген“.

Обвиняемият живеел в  Бургас и осъществявал връзка с „каналджии“ в Истанбул, Турция. На 17 август 2023 г. чрез мобилно приложение те му изпратили местоположението на район, близо до автомагистрала „Тракия“ в област Бургас, където чакали 13 мигранти от Афганистан, за да бъдат транспортирани до  София. 40-годишният се свързал с 46-годишния , с когото предварително се познавали, и му посочил мястото, откъдето той качил чужденците в автомобила. На 18 август 2023 г. на автомагистрала „Тракия“ близо до Войводиново, полицейски патрул спрял за проверка автомобил „Фолксваген“, управляван от по-възрастния. Той бил задържан и спрямо него е повдигнато  обвинение.

При извършени впоследствие действия по разследването е установено, че организатора на схемата  е поръчал на каналджията да превози афганистанците до посочена крайна точка срещу заплащане. 

Обвиняемият  е бил установен в  Бургас на 12 декември 2023 г. при проведена специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР - Пловдив и на ОД на МВР – Бургас.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районна прокуратура – Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.   

Снимка:архив