Италианските власти арестуваха 32-годишния Андреа Ренда, който се смята за предполагаем убиец на българката Анелия Димова в Калабрия през нощта срещу 30 август.

55-годишната жена беше намерена убита в дома си в Белведере Маритима, до Козенца. Италианските медии цитират местните власти, според които става въпрос за убийство с цел грабеж на предмети с неособено висока стойност. Така описва мотивите на престъплението шефът на карабинерите в Козенца Пиетро Сутера.

Димова беше намерена с разбит череп и с кърпа върху лицето си, прикрепена с тиксо, предава 24 часа. Жертвата не е познавала нападателя си. Българката, която живеела от дълги години в крайбрежното градче, прекарала вечерта преди убийството със свои приятели. Благодарение на кадрите от видеокамерите в близост до дома на Анелия карабинерите успели да идентифицират предполагаемия убиец.

Според резултатите от аутопсията смъртта на българката настъпила около 2 часа през нощта. Кадрите от камерите запечатали местния жител Андреа Ренда, безработен и с чисто съдебно досие, да влиза в къщата на българката в 2,07 часа и да излиза в 2,40. Според властите именно през тези 33 минути Ренда нанесъл смъртоносните удари по главата на жертвата си най-вероятно с бутилка уиски.

След убийството мъжът взел брачната халка на Анелия, няколко синджирчета, мобилния й телефон и дамска чанта. Ренда се опитал да продаде откраднатото на магазин, изкупуващ злато в Белведере. Всичко това било заснето от градски видеокамери до въпросния магазин. Карабинерите запорирали откраднатите предмети. Тест върху тях доказал, че били собственост именно на Анелия. Властите са запорирали и колата на предполагаемия убиец. При разпитите Ренда се възползвал от правото си да не отговаря на въпросите на властит