"Клиентът ми е действал добросъвестно. Оказал е пълно съдействие на полицията". Така Капка Гергинова, адвокатка на телефонният измамник Албенко Михайлов, определи действията на клиента си, който преди пет дни сряза каса в дома на възрастна жена в Първомай и отмъкна 268 000 и 18 000 долара. Телефонните измамници Албенко Методиев и Борислав Димитров -Бобито, които миналата седмица бяха задържани , след като опитаха да отмъкнат половин милион лева от бабата на бизнесмен от Първомай, днес се изправиха пред съда , за да бъде решено дали да останат зад решетките. Защитник на Борислав Димитров е пловдивският топадвокат Красимир Елдъров, който заяви, че клиентът му е невинен и не е имал представа от къде са парите.. Районна прокуратура-Първомай  привлече двамата като  обвиняеми за измама в особено големи размери. 

Рекордната измама станала в късния следобед във вторник. До около 16 часа внукът Ангел бил на гости на баба си. Според съседите й внукът живеел със съпругата си в Пловдив. Малко след като той си тръгнал, възрастната жена получила обаждане от измамниците. Предполага се, че е говорила с 24-годишния Борислав от Горна Оряховица. Той й се представил за д-р Николов и й казал, че внукът Ангел е катастрофирал тежко. За да бъде опериран, трябват 30 000 лева.

Баба Елена се шашнала и потвърдила, че има парите. Съгласила се да ги даде на изпратен от мнимия доктор пратеник. Когато пред дома й пристигнал вторият измамник – Албенко от Елин Пелин, го пуснала в дома си. Признала му, че няма цялата сума в брой. Имала в себе си само 500 лева, но останалите пари били в сейфа на внука. Само че нямала комбинацията, за да отвори касата, обяснила на рецидивиста жената.

Така започнала операцията по разбиването на сейфа. Албенко поискал отвертка и чук, а бабата му ги дала. Поискал ъглошлайф и Елена му намерила в дома си. Само че ъглошлайфът й не проработил и Албенко предложил да отиде да купи нов. Бабата пак се съгласила. Докато той обикалял магазините в Първомай да купува нов ъглошлайф, тя си седяла у дома и изобщо не се сетила да се обади на дъщеря си и да провери дали внукът наистина е катастрофирал.

Рецидивистът се върнал с нов ъглошлайф, отрязал дупка в сейфа и почнал да измъква отвътре парите. Те били доста и той нямало къде да ги сложи. Бабата пак се притекла на помощ. Дала му торба, в която да трупа банкнотите. Когато преценила, че пратеникът е извадил достатъчно, му казала да спре и да отива да спасява внука й. Така вътре в сейфа останали още пари и килограмът злато.

Албенко си тръгнал с плячката и първо отишъл до хасковското село Гарваново, където имал роднини и където оставил своя дял от 98 000 евро. След това потеглил към Горна Оряховица, за да предаде на Борислав неговия дял. По пътя, край Севлиево, бил пипнат от ченгетата. Те пък се задействали веднага, след като в 19,30 часа през тел. 112 получили сигнал за мегаизмамата. Цели три часа след началото на акцията по спасяването на внука си Ангел баба Елена изобщо не се усъмнила в нищо. Към 19 часа се обадила дъщеря й. Пенсионерката се сетила да попита щерка си как е Ангел и измамата лъснала.

Само бързата реакция на шест областни дирекции на полицията в страната със светкавична акция под ръководството на окръжната прокуратура в Пловдив предотвратила безвъзвратното изчезване на 268 000 евро и 18 000 долара. Толкова успял да извади от сейфа 34-годишният Албенко, когото баба Елена пуснала в дома си. Рецидивистът, съден за кражби и грабежи, обаче не успял да вземе останалите към 32 000 евро и килограм злато, също скрити в сейфа.

Албенко е лежал 7 пъти в затвора за кражби и измами. Излязъл е през 2014 година. Бобито също има солиден стаж зад решетките- излежал е 6 присъди. Сега те ще бъдат съдени като рицидивисти и ги очакват от 3 до 15 години затвор.

В момента  Районният съд в Първомай решава дали да останат зад решетките. Очаквайте подробности!

TrafficNews.bg