Акцията, която се провежда в пловдивския бизнесцентър "Хеброс" на бул. "Марица" е в офисите на DC Corporation, научи TrafficNews. Днес сутринта служители на Главна дирекция " Борба с организираната престъпност" - София стартираха мащабна операция в сградата нa брега на Марица. Няколко буса с въоръжени полицаи и цивилни служители влязоха в бизнесцентъра.

По данни на TrafficNews действията на антимафиотите са по дело на Районна прокуратура - Пловдив. То е образувано по множество сигнали от различни телевизии, на които компанията, която предоставя телевизонни и интернет услуги,  не е плащала с години права. Големи телевизии са сизирали прокуратурата за нелоялните практики и в Пловдив, където е регистрирана компанията, е започнало разследване. По заповед на наблюдаващия прокурор, са разпоредени следствени действия. 

Остава висящ въпросът защо акцията се провежда от столичния сектор, а не от местните антимафиоти. Едно от обясненията е, че в пловдивската дирекция не разполагат с достатъчно компетенти специалисти, а другото е, че е възможно да са се опасявали от изтичане на информация. 

Компанията DC Corporation е наследник на кабеларка "Цифрова кабелна корпорация“ (DCC). Повече от 10 години бившите събственици на компанията Иван Гологанов и Красимир Кирев воюваха за дялове от компанията. Войната включваше не само десетки дела в съда, но и истински военни действия - рязане на кабели, саботажи, оставяне на хиляди абонати без телевизия и интернет, палежи. 

Кабелният оператор DCC започва дейността си в Пловдив преди 20 години със сливането на „АТВ САТ“ (собственост на Гологанов) и „ТВ САТ КОМ“ на Кирев. Задругата се разпада през април 2010 г., когато на общо събрание на дружеството Кирев обвинява Гологанов, че е извършвал злоупотреби с фирмено имущество и заради това го изключва от съдружието.
Гологанов отвръща с искова молба в съда, но докато трае делото (което той губи на първа инстанция) става ясно, че Кирев му е подложил динена кора, още докато са били заедно. Оказва се, че всички строителни разрешения за изграждане на мрежата по райони в Пловдив са издадени на „ТВ САТ КОМ”, а DCC се явявала неин наемател.

След серия срязани оптични кабели, опити за незаконно отнемане на кабелната мрежа, на 21 февруари 2011 г. магистратите в Пловдивски районен съд отсъждат в полза на Кирев и му издават изпълнителен лист за въвод във владение на мрежата.. И понеже ролята на жертва не му харесва, решава да действа извън закона. 

В крайна сметка битката за надмощие в DCC доведе до масов отлив на абонати на кабеларката, а войната приключи с подялба на фирмата. Преди две години Красимир Кирев почина от инфаркт.  Практиките, извън рамките на закона обаче, очевидно са останали. 

Мащабна акция на МВР в Пловдив! Претърсват бизнес сграда