На 17 години затвор е осъден  57-годишен мъж, убил след зверски побой свой приятел в гората над село Давидково. Присъдата е окончателна, след решение на ВКС да потвърди решението на Апелативен съд-Пловдив.

Припомняме, че деянието бе извършено на 8 август м.г.Тогава  А.Н. умъртвил 51-годишен мъж чрез нанасяне на множество удари с крака и ръце по главата и тялото, вдигане и хвърляне на земята, стъпване с крак в областта на шията. Убийството е извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост, пише Дарик.

Делото бе разгледано в едно съдебно заседание с проведено съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обвинителния акт.  

А.Н. бил нает за работа в дърводобива и бил взел пострадалия да му помага. Двамата живеели в едно бунгало в землището на с. Давидково. На 8 август А.Н. се върнал на работа след кратко отсъствие и потърсил пострадалия. Намерил го на близка поляна. Жертвата била употребила алкохол. А.Н. го попитал: „Къде ми е конят, къде ми е кошума, къде ги даде?“. Тъй като пострадалият не му отговорил, А.Н. се ядосал и започнал да го удря и рита по гърдите и главата и да вика, като това се случило няколко пъти. По-късно била повикана Спешна помощ и лекарите констатирали смъртта на пострадалия.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Смолян срещу 10 годишната присъда на А. Н. Той е бил признат за виновен за причиняването на смърт по непредпазливост в следствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда за това, че на 08.08.2017 г., в землището на с. Давидково, Смолянско, е пребил до смърт пострадалия, който трябвало да се грижи за трите му коня, а вместо това лежал пиян, а животните ги нямало.

Състав на Пловдивския апелативен съд, който разгледал делото като втора инстанция е приложил закон за по-тежко наказуемо престъпление,  за което е имало обвинение в първата инстанция. Така подсъдимият А. Н. е осъден на 17 години лишаване от свобода за това, че умишлено е умъртвил пострадалия, като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Жалбата на А. Н., в която се настоява за оправдателна присъда или за по-леко наказание, е отхвърлена като неоснователна от ВКС. В мотивите си върховните съдии приемат, че при наличието на безспорно установени отегчаващи вината обстоятелства, допълнителното намаляване на наказанието би било проява на необосновано снизхождение.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.