Наличието или не на брак не се разглежда като рисков фактор при сексуалните посегателства срещу деца, каза Алесандра Кампо, координатор в Центъра за защита на детето към Папския Грегориански университет в Рим. Проблемът със сексуалните посегателства срещу деца е глобален проблем, не само за църквата, и за съжаление, съществува навсякъде, а най-често се случва в семейството, добави тя.

Световната здравна организация посочва, че едно от всеки пет деца е жертва на посегателство в световен мащаб.

„От нашата гледна точка, мога да отговоря с един пример. Представете си, че спортен отбор се обръща към нас за консултации, тъй като имат случай на посегателство. А спортните организации са една от средите, където сексуални посегателства се случват. Ако има такъв случай и отправят към нас запитване да въведем образователна програма за служителите, за да няма повече такъв риск, въпросът дали треньорът е женен, или не, изобщо не се обсъжда, това няма значение. А на въпроса за безбрачието в църквата, не мога да отговоря, тъй като не се занимаваме с това“, посочи Кампо.

„Нашето внимание и усилия са насочени към създаването на безопасна среда чрез формиране на отношението на защита, за което говорихме“, допълни тя, цитирана от Дарик.

„Това, което можем да кажем в светлина на опита ни – директен и индиректен, е, че няма място по света, където не се случват посегателства. Те се случват по различни начини и в различен мащаб. Има различни видове проблеми. В някои държави е свързано със секс туризма, например“, каза още Алесандра Кампо.

„Ако говорим общо, мястото, където най-често се случва, е семейството и това се отнася за целия свят“, допълни тя.

По думите ѝ, в различните държави има различни проблеми, свързани с посегателствата срещу деца, но няма държава, място или среда, в която няма посегателства.