Разпространяват се фалшиви твърдения - че България не е поръчала достатъчно ваксини. Това се прави от български политици. Спекулациите са от опозицията. Това заяви по време на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

"На един от брифингите помолих да не се правят такива спекувалии - в момента те са свързани със здравето на всеки гражданин и това е много опасно. Тези политици не носят отогворност какво се случва с българския народ, отговорност носи само правителството. Това, че постоянно критикуват, без да дават отговор на въпроса какво и как да се направи, е много лесно. Тези политически мераклии са социални лешояди, които се хранят от грешките на воюващите", коментира министърът. 

Той бе категоричен, че има договорен достатъчен брой ваксини за всички български граждани. Дозите от всеки вид ваксина ще бъдат достатъчни за по 3 милиона души. Ще има ваксини за 9 000 000 българи, включително за сънародниците ни в Западните Балкани и страните от Източното партньорство, каза министърът. 

"Не сме се водили от фирма, а от вид ваксина, когато поръчваме или препоръчваме. В света има измислени три вида ваксини - една от тях е с информационна РНК, а фирмите които я произвеждат са три, втората е векторна, като фирмите, които я произвеждат, са 2, а третата е антигенна - произвеждат я две фирми. С тези седем фирми ЕК има подписани споразумения.

При първата сме предприели сме изключително консервативен модел на поведение. Ако бяхме ваксинирали 35 000 граждани с дозите, които бяха пристигнали, сега 17 000 души нямаше да имат втора доза, защото фирмата намали доставките", изтъкна Ангелов.