Влизането на Слави Трифонов в политиката вече не е новина. Въпреки че той обяви това официално едва преди няколко дни, от месеци се очакваше шоуменът да направи първата крачка във влизането си в публичния живот на България.

„Няма такава държава” се очаква да стартира през есента, като Трифонов заяви, че през септември ще има повече яснота относно проекта му. Вече започна и да се спекулира и кога ще се създаде политическата партия – началото на октомври. На практика това ще е в разгара на кампанията за местния вот, който е на 27 октомври.

Всички това означава, че той няма  как да се включи в местните избори. В Изборния кодекс е записано, че всяка една формация подава заявления за регистрация в ЦИК 45 дни преди вота.  С други думи партията на Трифонов трябва да бъде учредена и регистрирана в  Софийски градски съд не по-късно от 12 септември. Дори и сега да започне цялата процедура по регистрацията на партията почти невъзможно е тя да приключи в срок.  По същия начин стоят нещата и с инициативните комитети, ако Трифонов реши да издига кандидати без зад тях да стои бъдещата му партия.

Оставяйки настрани чисто процедурните и законови изисквания за регистрацията на партията, няма логика Трифонов да иска да участва  в местните избори.

Още преди партията да представи своята програма и устав, от самото й име е ясно, че тя ще бъде антисистемна формация. Самото й учредяване и влизане в политическия живот ще има една основна цел – промяна на системата. Трифонов обяви, че след като той не може да я промени отвън чрез референдум, ще се опита да го направи отвътре, което си е и естественият ход.

Трифонов иска намаляване на депутатите, мажоритарно гласуване, пряка демокрация по повече въпроси, засягащи народа, пряк избор на полицейски шефове, гл. прокурор и други важни постове.

Включи ли се новият проект в местните избори и спечели ли определени постове, той вече влиза в системата, която е толкова презирана от идеолозите й. Въпреки че местната власт е една от основните цели на всяка една политическа партия, то „Няма такава държава” едва ли ще поиска да се хване на хорото още от сега.

Това означава, че кметовете или съветниците от новата формация ще трябва да управляват според сегашната система.

И двете ситуации те ще бъдат в губеща позиция.

От една страна, ако евентуалните кметове на „Няма такава държава” се провалят в управлението си, това ще е удар срещу самата формация и ще носи негативи за кампанията за парламентарните избори, която ще е основната цел на партията. Освен това кметовете ще трябва да правят всичко според сегашните правила – обществени поръчки, методи на управление, коалиционни отношения. Разделителната линия между системните и антисистемните играчи ще започне да се размива.

От друга, ако пък кметовете започнат да се справят с управлението на съответните градове и общини, изниква въпросът – защо те искат да променят системата, след като очевидно тя работи и е въпрос на личности. Това означава, че цялата идейна платформа на партията трябва да бъде преобърната.

С други думи единствената цел към момента на „НТД” (Ако приемем абревиатурата)  са парламентарните избори. Там, където се коват законите и се променят правилата на играта. Всеки един пост извън този на законотворците, вече се влиза в хипотеза, че партията става част от системата на управление.  

Вероятно, в един момент това ще се промени, но ако още в самото начало Трифонов се задоволи с постове в местната власт, то ще е изключително трудно след това да се направи разграничението „ние” и „тези във властта”.

Не е невъзможно хората около новия проект да залитнат към  местните избори, за да тестват нагласите на избирателите, поне в големите градове. Това обаче може да излез пресолено на бъдещето на формацията.  Отговорите  на всички тези въпроси ги чакаме през септември, както обеща Трифонов в последното си шоу на телевизионния екран.