Популярно схващане е, че питбулите са агресивна порода. Много често те биват заклеймявани като опасни и неспособни за дресировка животни. Този стереотип значително влияе на общественото мнение от дълго време.

Истината е, че кучетата от тази порода са набеждавани за действията, които са резултат от безотговорността на собствениците си. Незаконните кучешки боеве се организират масово с питбули. Това е един от факторите, който носи лоша слава на четириногите. Популярен сценарий е когато дадено куче, използвано за разплод или бой, повече не „върши работа” на собственика си, то да завърши на улицата. След това разтревожени граждани подават сигнал в „Екоравновесие”, че агресивен питбул се разхожда в квартала им. Така животното се озовава в общински приют за безстопанствени кучета.

Такова място е приюта за бездомни кучета в Горни Богров, София. В него се намират над 1000 кучета. Една част от тях са питбули и питбулоподобни. Това са Бамби, която може да видите на водещата снимка, Ким, Клоуи, Ахил, Девил, Блеки, Принцеса, Роки, Фроги, Рая, Дорис, Макс и Зарк.

Клоу и Ким

Преди две години доброволци създават инициативата „Осинови питбул от общински приют”. Целта им е да изчистят името на породата, като покажат на хората, че всяко куче заслужава сигурен дом и любящи стопани, които да се грижат за него. Някои от кучетата са прибрани от улицата, а други са отнети от несериозни стопани. Един от факторите, свързан с проблема с бездомните кучета, е именно безотговорното им развъждане. Основна жертва на това са породисти кучета, защото на тях се гледа като на бизнес. Зачестяват и случаите на насилие срещу животни, които се открояват с особена жестокост.

Айра

За последните две години през приюта са минали около 40 кучета от тази порода. Голяма част от тях са успели да намерят нов дом. Значителен брой от тях са били жертва на насилие. В резултат на това те са били страхливи и недоверчиви спрямо човешката ръка. В тези случаи доброволците помагат на кучетата като ги социализират, за да могат те да намерят по-лесно бъдещите си стопани. Всяка седмица в сряда и събота се организират разходки в приюта в Горни Богров. На тях може да се запознаете с кучетата и да се уверите, че те не се различават по нищо от останалите.

Разликата е очевидна. Моджо (сега Арес) в приюта и след като е осиновен.

Въпреки негативите си, питбулите са се доказали като лоялни кучета, които обожават деца. По време на Първата световна война те са използвани като символ на американската армия. Истината е, че няма лоши кучета, но има лоши стопани. Животните могат да носят лоша слава, но благодарение на истинската си лоялност са готови на всичко за своя човек. Те са много енергични и се нуждаят от тренировка и активни занимания. Кучето се превръща във верен приятел единствено чрез социализация. Когато е изолирано, гладно и малтретирано, то проявява агресия. Според специалистите ако едно куче проявява агресия, значи е допуснала сериозна грешка при възпитанието му.

Те обожават да бъдат глезени от стопаните си. Осиновеният Рамбо е доказателство за това.

Рей вече е щастливо осиновен. 

Всички питбули от Горни Богров можете на видите на страницата на организацията във Фейсбук или на място в приюта.

Шакира също се радва на новия си дом.