Училището трябва да създаде минимално рискова среда. Стоим зад присъствена година. Това коментира в сетрушния блок на БТВ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя категорично отхвърли слуховете, че от началото на октомври училищата в страната отново ще бъдат затворени и ще се премине на изцяло електронно обучение. 

Михайлова заяви, че спрямо всяко гнездо ще се реагира индивидуално, като се спазват всички разписания. Те гласят, че, ако учител или ученик са имали контакт с болен до 2 дни, преди той да прояви симптоми, или в продължение на 15 минути, той може да бъде карантиниран или изследван за коронавирус. Ако тестът се окаже отрицателен, той ще може да продължи работата си. 

"В зависимост от ситуацията във всяко училище, ще бъдем на режим превключване. Учителите са с маски и шлемове и нямат толкова продължителен контакт помежду си, колко учениците", заяви вицето на Красимир Вълчев. Тя обясни и че на родителите се задават въпроси, свързани с техническата обезпеченост и интернет връзката у дома, само защото тя е важна, в случай, че на детето му се наложи да остане у дома. 

"За да няма гнезда, се налага режимът на превключване. Голяма част от положителните проби към момента са на деца, които не са били на училище. Затова не се карантинират паралелките. За да предотвратим случаите, трябва ние самите да сме много отговорни. Ако детето има симптоми или неразположение, трябва да остане вкъщи. Може да не е коронавирус, но не бива да ходят болни деца на училище и детска градина. Това не е нищо ново", сподели Михайлова. 

Както вече стана ясно, през последните дни няколко паралелки в страната бяха поставени под карантина, заради случаи на коронавирус. Две от гнездата за в Стара Загора - в Езикова гимназия "Ромен Ролан" и 6-то основно училище. Карантинираните лица в гимназията в момента се тестват, като всички са в добро състояние. Децата се наблюдават от личните си лекари. В основното училище няма карантинирани ученици, нито ще се прави масово изследване. Причината е, че тримата заразени учители не са били в контакт с никого от школото. 

Карантинираната паралелка ще мине на електронно обучение, като вече са създадени всички условия за това, изтъкна зам.-министърът. 

Тя коментира и обезпечеността на системата с кадри.

"Даваме възможност и на студенти по педагогика в 3-ти и 4-ти курс да се включат в класната стая. Учителите, които дават допълнително часове, било то в електронна среда, или присъствено, ще бъдат обезпечени. Предстои и ново увеличение на заплатите с 15 процента", припомни тя. 

В момента малко над 50 училища са без топла вода. Работи се по решаването на проблема, като на места има технически затруднения. 

"Трудно е да се свикне с маските, но нашите деца са отговорни. Вярвам и на колегите, и на децата", каза за финал Михайлова.