Да станеш зам.-кмет по строителството в Пловдив е доста нелека задача. Обичайно погледите винаги са насочени към теб, тъй като пловдивчани следят най-изкъсо какво става с инфраструктурните проекти на града. През последните 8 години този пост се заемаше от един от най- неразговорливите управленци на Пловдив в демократичната история. Преди да бъде уволнен бе истинско чудо да се стигне до Димитър Кацарски във високата сграда на Партийния дом, за да каже няколко думи какво се случва със строителството по различни обекти. Така тежката задача падаше на  плещите на Иван Тотев, който бе единственият източник на новини  за инфраструктурата под тепетата.

От началото на годината този пост бе зает от Пламен Райчев. Бившият председател на общинския съвет в Лъки, управляваше Областно пътно управление, а след това застана на горещия стол в Община Пловдив.

По време на днешното събитие, което бе прерязването на лентата на нова детска градина в „Централен” по „Региони в растеж”, Райчев разчерта и какво ще се прави с детските заведения тази година. Той каза, че през 2020-а ще започне строителството на четири нови забавачки, а три ще бъдат довършени.

„Предстои търгуването (б.а. пускане на обществена поръчка) за детска градина на ул.  „Богомил”,  по „Региони и растеж”, саниране на ДГ „Пролет” по „Красива България”. В момента вървят търговете за нова детска градина на „Каменица” и пристройка на „Зорница” в „Южен”.  На тази на бул. „Ал. Стамболийски” предстои да сключим договор”, заяви Пламен Райчев. Той бе запитан от журналисти, дали е сключен договор за нея, тъй като никой нямаше подобна информация.

„Да, избран е изпълнител за нея. Ще стартираме изпълнението – 1,6-1,7  млн. лева е строителството, не мога да ви кажа точно, за да не ви заблудя. В момента е тръжна процедура, до месец ще стартираме там”, каза Райчев.

Умишлено или не Райчев успя да заблуди журналистите с дейностите по „Ал. Стамболийски”. Той бе поправен от журналисти, че всъщност поръчката е близо 4 млн. лева. Той каза, че  4 млн. лева е с оборудването, с което успя да се измъкне от ситуацията. От другата ситуация обаче той съвсем не успя – нито има избран изпълнител, нито скоро ще започне строителството на градината.

Видно от сайта на Община Пловдив процедурата е в ход, но е далеч от избора на изпълнител, като дори все още не са отворени ценовите оферти на фирмите. Още повече, че няма решение на комисията, кои са допуснатите фирми до втория етап.   Обществената поръчка бе пусната през октомври миналата година, като доскоро течеше обжалване в КЗК. Оттам пуснаха поръчката, но в момента се чака да се отворят офертите на фирмите. До този момент те са 11, като съвсем не е ясно, колко ще се проточи поръчката и дали няма да има ново обжалване. Не само,че е невъзможно тя да приключи до 1 месец, но има вероятност дори да не е до края на годината. 

Проблемът обаче е, че в общественото пространство се хвърлят факти, които не отговарят на истината. Никой не очаква един нов управник да влезе в цялата проблематика, която въобще не е малко, за 2 месеца. Когато обаче не си сигурен в нещо, просто не го казвай, тъй като през медиите, то вече добива официален статут. Не е невъзможно да се породят и съмнения относно равните начала, по които трябва да се провежда поръчката. С други думи – изпълнител да е избран, както твърди Пламен Райчев, а състезанието между компаниите да е просто проформа.