Опитни кадри срещу нови лица – така се очертава битката между двете основни формации ГЕРБ и БСП. По подобен начин стояха нещата и на последните два вота – президентския и парламентарния. Резултатът до тук е 1:1.

С изваждането на Румен Радев на сцената, червените си осигуриха победа през ноември 2016 година срещу познатия кадър на ГЕРБ Цецка Цачева. През април 2017-та партията на Бойко Борисов взе реванш на предсрочните парламентарни избори.

В първите седем места в листата на ГЕРБ пет от имената са на досегашни представители в Брюксел, начело с еврокомисаря Мария Габриел. В първите седем на червените има само един с опит в Брюксел – лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който е на петата позиция. Той дори не присъстваше в първоначалния списък на ръководството.

И двете листи сериозно залагат на младостта. При ГЕРБ и Габриел, и Новаков и Ева Майдел и Асим Адемов са под 40. Същото важи при Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев от червените.

Представителите на управляващата партия обаче вече имат по един мандат в Брюксел. За разлика от тях хората на червените – Витанов е депутат първи мандат, Пенкова досега няма политически опит, а Кръстев е бил сътрудник в Европарламента и зам.-министър в кабинета "Орешарски". Четвъртата позиция в листата на БСП – шефът на президентския кабинет Иво Христов досега няма опит на изборни длъжности.

Интересното е, че след окончателната подредба на 7-мите места и в двете листи са бивши министри на европейското председателство - Лиляна Павлова и Деница Златева.

На опит залагат и част от партньорите в управлението на ГЕРБ – ВМРО. Хората на вицепремиера Красимир Каракачанов номинират Ангел Джамбазки, който и в момента е евродепутат.

ДПС ще представят кандадатите си за Бюрксел в последния момент. Там досега са залагали на опитни партийни кадри. Решението този път предстои да се види.