Пазарджик, Стара Загора, скоро и Пловдив. Така звучи пътя на забраната за носене  на публично място, на религиозно облекло, прикриващо лицето. Всичко започна в Пазарджик, където в циганския квартал Изток се появиха обосновани предположения за разпространение на радикален ислям. Преди три години там започна съдебен процес срещу 11 имами, обвинени в разпространение на радикалната идеология на салафизма. В съдебната зала те бяха съпровождани редовно от техните жени и роднини, забулени отгоре до долу. Всеки познаващ и малко исляма в България ще каже, че това  е абсолютно нехарактерно за българките, изповядващи мюсюлманската религия. Явно е, че пазарджишките роми са се забулили на от силна религиозност, а поради външно вмешателство. Произхода на тази намеса идва от радикални проповедници от Саудитска Арабия. Не е случайно, че Ахмед Муса, основният обвиняем, е учил в страната на саудитите.

Разпространението на радикализма през маргиналните групи в Европа е стара практика на радикалите салафити. Именно такава маргинална група са ромите. За това е добре развитието на това течение да се следи и ограничава. В този дух забраната за бурките е добра стъпка. Радикален ислям, чужд на България и на българските мюсюлмани, не трябва да биде насаждан и пропагандиран.

Но само със забрана няма как да стане. Да, общинските власти ще забранят носенето, но проникването в страната няма как да бъде спряно от общинската администрация. Трябва политика на национално ниво. Само компетентни агенции като ДАНС или Държавна агенция Разузнаване могат да противодействат ефективно. Проблема с радикалния ислям заплашва цяла Европа и властите в България не трябва да остават равнодушни.

Още новини четете ТУК

Автор: Владимир Славенски

стажант в TNS.bg