В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса.  След това ще има захлаждане. Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите.

„Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи”, заяви  пред Радио Пловдив синоптикът Петър Янков. Той не споделя бомбастичното определение, че валежите от последните дни у нас са тропически.

„Най-лесно е да се обвинява времето. Всички знаят, че валежи над 10 л/кв. м създават проблеми на Орлов мост - София и Централна гара – Пловдив. Това е така, защото субективният фактор не си е свършил работата, в случая - човекът! И канализацията в центъра на Пловдив е под всякаква критика”,  казва синоптикът. По думите у съвсем нормално е било преди 30 години валежи от порядъка на 40 - 50 л/кв м са били съвсем нормални за лятото, сега се изпадало в истерия.

Екстремните ситуации всъщност са валежи от 100 - 150 л/кв. м за едно денонощие. Това са тропическите валежи, обясни синоптикът. Той уточни, че рекордът е във Варна през 1953 година, когато са паднали 320 л/кв м за 24 часа. 

По думите му, за нас 33 до 38 - 39 градуса са нормални, летни температури. Наистина е горещо, но за нашите географски ширини, на Балканите, над 33 градуса времето е горещо.