Над 70 масони и 4 тамплиери има в настоящия парламент. Данните бяха изнесени не от анонимен източник, а от един от първите масони в България- Румен Ралчев. Българинът е достигнал до най-високата 33-та степен, а освен това е и Велик приор на Ордена на Рицарите Тамплиери. Автор е на 16 книги, професор и преподавател по езотерика. 

Ралчев заяви, че не може да огласи имена, тъй като това противоречи на правилата на ордена, но коментира, че "това са едни умерени хора, които би трябвало, ако са истински масони да отстояват своите обещания от една страна и възгледи докрай". 

"В политическите партии и в ръководствата на политическите партии има много масони, което е съвсем разбираемо. Отделен въпрос е дали те стигат до нивото примерно председател на дадена партия, представител в парламента или административната власт, примерно министър. Много често това става, но при тези бързи ротации надали биха могли да покажат своята истинска същност и възможности", добави той. 

"Да не забравяме, че и масоните, и тамплиерите не престават във времето, когато са депутати, да се срещат със своите братя.  И за да ги гледат в очите, те действително трябва да стоят на истинска позиция. Тази, която те са заявили. Компромиси - имало е, които правят. Това възмущава не само обществеността, а и малките общества, които са тамплиери, масони. Това е един допълнителен контрол върху тези депутати, в кавички да кажем контрол, върху тяхното държание и спазването на техните обещания" смята Ралчев. Не става ясно обаче кои обещания - тези, за които се кълнат в парламента или тези , които дават на тайните ритуали. 

На практика се оказва, че всеки трети депутат в народното събрание е член на "тайно общество".  Колко още са в министерствата и в държавните ведомства, както и в службите за сигурност, в прокуратурата и в съда не е ясно. Според Ралчев тези ордени не са тайни, тъй като всяка ложа има официална регистрация, но на практика обществото няма никаква информация нито за членствата на въпросните депутати, министри, президентски съветници и пр, нито за това кой какъв контрол /допълнителен или друг/ упражнява върху тях. 

Преди последните парламентарни избори до прокуратурата , ДАНС и медиите бе изпратен сигнал, в което авторът предупреждаваше, че тече  „превземане на ключови постове в държавата с цел пълно овладяване на контрола върху държавния апарат от страна на членове на скандално известната масонска ложа „СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ”  със седалище град Пловдив”. 

В нея членуват както бизнесмени, така и политици. В  списъците с членовете на ложата фигурират както името на президента Румен Радев, така и неговите съветници – пловдивчаните Пламен Узунов и Николай Копринков. „Зидари” от същата ложа били също  областният управител Ангел Стоев /вече бивш/, министърът на правосъдието Иван Демерджиев/бивш/, зам. министърът на вътрешните Емил Ганчев / бивш/, зам. директор на Главна дирекция „Национална полиция” Атанас Илков, новият началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП Никола Симов , директорът на ОД МВР Димитър Балев.

Друг виден член на ложата, според подателя на сигнала, е Сотир Цацаров -  бивш главен прокурор и настоящ председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КП КОНПИ/,” се твърди в писмото.

Информацията бе разпространена от редица медии, но не последва никаква реакция от страна на институциите или посочените в сигнала лица.  Нямаше коментар и от президентството, макар че сигналът бе придружен със снимки от масонски ритуал, в която главно действащо лице бе съветникът на президента Пламен Узунов.

“Любов – Истина – Труд”  е девизът на свободните зидари. След като в края на 19 век в България  са създадени първите официални ложи, десетилетия наред масоните работят за общественото благо, правят големи дарения, строят и инвестират в образованието на будни българчета.  По време на соцрежима, ложите са забранени, но след промените започва тяхното възстановяване. 

 В България обаче част от масонството се развива по собствени закони, които нямат нищо общо с просветителските идеи на  Свободните зидари.  „Каквато ни държавата, такива ни и масоните”, коментират членове на столични ложи и не пропускат да отбележат, че в някои от братствата водещи са корпоративните интереси, а не общото благо. За едни масонските ложи  са просветени организации, за други - бизнес клубове. Ако в първите ложи в България, създадени след Освобождението членуват едни от най- изтъкнатите български революционери, то сега явно критериите за избор на членове доста са доста по-либерални и биографиите на част от членовете не могат да служат като пример за подражание. А по своята същност "регулярното масонство е светско общество на свободни мъже с добро име".

Тук можем да припомним, че през 1887 година основоположникът на масонството в България Иван Ведър се принуждава да „приспи“ всички новосъздадени ложи, заради опасността дейността им да се опорочи от политическите и междуличностни борби, характерни за младата и неопитна държава. 

Би било чудесно да повярваме в думите на Румен Ралчев и да притъпим подозрениятаси за зависимостите на управляващите, като повярваме че  "истинските масони отстояват своите обещания от една страна и възгледи докрай". 

В същото време обаче няма как да забравим скандала в Италия в края на 70-те години на XX век с масонската ложа П-2 /Пропаганда -2/ . Тя вербува служители от най-важните държавни институции или назначава свои членове на възлови позиции. Под ръководството на  Великия майстор Личо Джели в нея се разработва прословутия "План за демократическо възраждане", който предвижда реформи в конституцията на Италия, целящи абсорбирането на демократичните структури на италианското общество в узаконена форма на авторитарен режим. 

На 17 март 1981 г. е обискирана вилата на Личо Джели в Арецо, където е открит и списъкът на членовете на ложа П-2. Премиерът Арналдо Форлани огласява списъка, който предизвика най-големият катаклизъм в италианската политическа история. В него фигурират 962 имена, от които 44 парламентаристи, двама министри, един лидер на партия, 12 генерали от Карабинерните войски, 5 генерали от Финансовата полиция, 22 генерали от Сухопътните войски, 4 генерали от ВВС, 8 адмирали от ВМС, директорите на службите за разузнаване и сигурност и техни висши служители, магистрати и високопоставени държавни функционери, журналисти и бизнесмени. 

Оказва се, че депутатите от ложата П-2 в италианския парламент са били два пъти по-малко от масоните в българския. Показателно!