Отвоюването на град Кобане показва, че "Ислямска държава" не е непобедима. Джихадистите обаче могат да продължат да се възползват от все още неразрешените политически проблеми, твърди в коментара си Райнер Золих.

От седмици насам в интернет се противопоставят две реално съществуващи правни системи. И двете се позовават на шериата. Те съдържат цял списък от наказания. За кои "провинения" например се налага бой с камшици или убийство с камъни и за кои "престъпления" наказанието е обезглавяване. Между двете системи почти няма разлика. И двете прилагат брутално шериата, и двете противоречат на фундаменталната идея за универсалността на човешките права. Съществената им разлика е в това къде са в сила тези две почти идентични правни системи. Едната система е в сила в регионите, в които господства т. нар. "Ислямска държава". Другата система е в сила в Саудитска Арабия, която минава за партньор на Запада и активно участва в борбата срещу "Ислямска държава". Въпросът е само за какво се борят саудитците?

Трудности и противоречия

Саудитска Арабия е само един, сигурно най-драстичният пример за безбройните трудности и противоречия, свързани с борбата на западните и арабските държави срещу "Ислямска държава" и Ал Кайда. И други преки и косвени участници в тази борба по същество преследват собствените си интереси. Това се отнася най-вече за Турция, за правителствата в Багдад и Техеран, за режима и различните опозиционни групировки в Сирия, както и за кюрдите. Немалка част от тях смятат борбата срещу ИД за прелюдия към отдавна желаната самостоятелна държава. И всичко това трябва да се има предвид. Въпреки това отвоюването на Кобане е добра новина. Особено за жителите на града то показва, че "Ислямска държава" не е непобедима. Отвоюването на град Кобане буди надежди, че успешното взаимодействие между локални сухопътни сили и съюзническите въздушни нападения могат да доведат до успех и другаде. Не бива да си правим обаче илюзии. Може би "Ислямска държава" изгуби част от ореола си и вече е прехвърлила апогея си, но опасностите далеч не са преодолени. Всяко поражение на ИД увеличава риска терорът да се разпростре също и в западни или в други арабски градове.

Кобане може да е само началото

Някои експерти смятат, че "Ислямска държава" може да бъде изтласкана и от други части на Сирия и Ирак. И може би имат право. Най-важно е обаче най-после бъдат преодолени политическите проблеми, които всъщност направиха силна ИД. В Сирия трябва да бъде намерено политическо решение за приключване на войната, без обаче да се правят подаръци на безправния режим на Асад. Кюрдите трябва да бъдат също така приобщени, както и Турция, която обаче е против създаването на кюрдска държава. В процеса трябва да участва и Иран. Също и Саудитска Арабия, която би трябвало стъпка по стъпка да обнови своите идеологически и теологически принципи под ръководството но новия крал. Само така Саудитска Арабия може и в бъдеще да играе важна и стабилизираща роля в региона. Този процес обаче ще трае много по-дълго, отколкото освобождаването на Кобане. Войната срещу "Ислямска държава" все още далеч не е спечелена.

Райнер Золих, Долче Веле 

TrafficNews.bg