„Хората, които обясняваха няколко години, че президентът иска да прави политически проект и партия, сега трябва да бъдат разочаровани. Президентът е президент на Република България и няма никакво намерение да прави политически проекти, нито да оглавява алтернативата, както го тикат в тази посока”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред NOVA. „Амбицията за парламентарните избори съществува в българските избиратели и в техните политически представителства. Ако визираме президента - струва ми се, че не”, добави Йотова

Относно датата за предстоящия вот Йотова коментира, че президентът е дал достатъчен отговор по въпроса. „Не съм чула някого от академичните среди да говори за вота. Има прекалено много неизвестни, за да можем да кажем отсега защо не е добра датата 28 март или защо е по-добра дата през май. Президентът постъпи възможно най-коректно. Това са неговите конституционни правомощия, а 28 март е първата дата за избори”, добави тя. Според вицепрезидента по темата дали провеждането на изборите е безопасно, или не ще се произнесат хората от научните среди. „До преди един месец всички казваха, че искат предсрочни избори. Сега се оказа, че никой не е готов. Аз обаче имам друго мнение - няма партия в момента, която да не е готова”, категорична е Йотова. Вицепрезидентът коментира и актуалната ситуация около пандемията. Според нея бързото приемане на ваксината от Европейската комисия е поставило страната ни в неизгодна ситуация.

„Ако трябва да започнем от днешния ден и новината от снощи за бързото приемане на ваксината от страна на Европейската агенция по лекарствата и след това светкавичното приемане от Европейската комисия, това постави България в неизгодна ситуация. Нашият министър на здравеопазването и българското правителство имат четири дни, в които да информират населението за всички рискове и ползи на ваксината”, допълни тя. Йотова обясни, че е с резерви към практиката като начало ваксината да си поставят първите в държавата. „От ваксините имат нужда хората, които работят на първа линия. Това са лекарите, медицинските сестри. В болниците вече минаха списъците кой иска да се ваксинира. Моят съпруг също е сред тях. Смятам, че първите количества трябва да са за най-нуждаещите се”, заяви Йотова.