„Иди на х*и!“. С тази фраза, надраскана с червен спрей, осъмна витрината на скандалния офис в Пловдив, който търгува с тениски подкрепящи военните действия на Русия. Тя стана символ на опълчването на украински войници срещу руските окупатори, предупредили за нахлуване на Змийския остров - част от територията на Украйна.

Наред с това символът на руската армия Z бе отъждествен със свастиката, изобразена на флага на нацистката Германия от дните на Втората световна война.

Любопитна е и вечерта, в която се е случило надраскването. Именно вчера се отбелязваше Денят на независимостта на Украйна. На 24 август се навършиха и точно шест месеца от началото на руската инвазия в страната.

Припомняме, че скандалната витрина става обект на агресия за втори път. Реакция имаше и от страна на директора на Чешкия център Дагмар Остранска, която пусна отворено писмо с адресат Здравко Димитров. Граждани пък поискаха намесата на компетентните институции, в това число и НАП. До момента обаче не е известно някои орган или местната власт да са се задействали по случая.

Строителен предприемач продава тениски със свастиката Z срещу новотелаТова била неговата гледна точка, никой не можел да му забрани да рекламира войната

Реакция обаче имаше от страна на собственика на обекта. Публикуваме коментара му без редакторска намеса:

„Офиса ни пак бе поруган от украински националисти , псуват , рисуват - тези се оказват нагли същества с никаква толерантност към различно мислещите . Ето защо от 2013 в донбас има гражданска война - украинци срещу украинци . Поведението им е нагло безочливо дори като бежанци се държат непристойно , лошото е че наши сънародници си затварят очите пред тяхната наглост , съжаляват ги а мнозина незнаят че виновни за войната на тяхна територия са самите те ! Общувам с доста украинци те най общо са разделени на две - националисти и нормални , първите говорят само украинци ски от 6 месеца ,а другите ползват руски , англииски и украински . Първите са аргесивни и не виждат собствените си грешки и не търпят чуждо мнение , другите са по разумни и толерантни ! За жалост сами си заслужиха съдбата с поведение което отблъсква !

Фанелките няма да махнем от офиса продължвайте с глупостите си ние имаме търпение и ви разбираме !

Съвет всеки който е против Русия и иска да окаже съдействие на Украйна - влака и Донбас там ви чакат !“