Пловдивският вирусолог проф. Христо Тасков често публикува свои позиции относно борбата с коронавируса. Той дава различни съвети или се включва в едни от най-дискутираните от обществото теми. 

След като преди той сподели своето мнението по темата "За и Против носенето на предпазни средства", сега д-р Тасков се обърна към всички тези, които отричат съществуването на коронавируса и наличието на епидемия. 

Споделяме неговата публикация, без редакторска намеса: 

"Аз няма да се впускам в спорове с тях. Това е безсмислено, защото от как свят светува е имало хора, които отричат винаги и всичко (в психологията има термин за това явление). Има ги и сега и ще ги има и в бъдеще. Аз искам да ви разкажа една история от преди 30-40 години.

Когато беше открит вирусът причиняващ СПИН (ХИВ), веднага се появиха не малко хора, които отричаха неговото съществуване. Дори се появи доста голямо движение, предвождано от „лекар“, което се опитваше да докаже, че никой не е видял вируса и всички публикации са плод на фантазиите на учените. Един президент на африканска държава разпространяваше твърдението, че няма епидемия от СПИН, а това е от бедността и че светът не е необходимо да се бори с някакъв въображаем вирус, а да подпомага бедните в Африка. Той беше толкава „убеден“ в своята теза, че се опита да я защити на един световен конгрес по СПИН в Африка. Естествено след петата минута остана сам в залата да обяснява теорията на себе си.

Всичко това беше докато се откриха лекарства срещу ХИВ. И тогава всички, които отричаха вируса и епидемията се наредиха първи за лекарствата и бяха най-гръмогласни в искането светът да ги лекува.

Четейки аргументите на отричащите сега вируса, епидемията и ваксините, аз сякаш съм се върнал 30-40 години назад. Същите аргументи за отричане , същия гръмогласен шум. Нищо нова под слънцето. И очаквам с любопитство да видя внезапното преобразяването на 180 градуса при тези хора, когато се открие лекарство или ваксина срещу COVID-19. И дали същите хора няма да се наредят ПЪРВИ на опашката, за да ги получат. И съм сигурен, че тогава пак така гръмогласно ще питат държавата и света, защо не им осигурява „безплатно“ лекарството и ваксината." - пише вирусологът от Пловдив. 

Проф. Христо Тасков е роден в Пловдив. Баща му участва в основаването на днешната Инфекциозна клиника и до пенсионирането си е професор по инфекциозни болести там. Поради тези обстоятелства проф. Христо Тасков е израснал с инфекциите и епидемиите. Свидетел е на епидемиите от дифтерия, коклюш и полиомиелит.

Завършил е МУ - Пловдив. Бил е асистент и доцент в Катедрата по микробиология при МУ-Пловдив. Дългогодишен зам.-.директор на Национален център по заразни и паразитни болести – София. Добре запознат с ваксините и диагностиката на заразните болести. В продължения на 15 години участва пряко във въвеждане на политиките на СЗО, ECDC ,UNAIDS и StopTB за превенция, диагностика и лечение на ХИВ и туберкулоза. Негова задача е въвеждането на второ поколение на епидемиологичен надзор при ХИВ, моделирането на епидемията за оценки и 5-годишни прогнози. Правенето на различни сценарии за оптимизиране на националните ресурси за справяне с ХИВ инфекцията. Той е доктор на медицинските науки с научна специалност „Имунология”.

Пловдивски вирусолог: Кой от вас би се съгласил да бъде опериран от хирург без маска?Проф. Христо Тасков се включи в дискусията ЗА и ПРОТИВ носенето на предпазни средства