Въпрос на късмет, не на труд!? България – страната на търкащите талончета

Бизнесът с илюзията за лесно постижимото щастие процъфтява, пише швейцарско издание

България
05.02.2019 08:00 15570 6
Въпрос на късмет, не на труд!? България – страната на търкащите талончета

"Да търкаш талончета за по-добър живот" - под това заглавие швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" публикува репортаж на Аделхайд Вьолфи от България, посветен на "бизнеса с фалшиви надежди".

"В България, най-бедната страна от ЕС, бизнесът с илюзията за лесно постижимото щастие процъфтява. И колкото по-малко пари имаш в джоба си, колкото по-затънал се чувстваш в края на всеки месец, толкова по-трудно устояваш на примамливите талончета. Това важи за всички в тази страна, но най-вече за пенсионерите. Армията на бедняците в малката балканска държава наброява над 2 милиона души - една трета от населението. Минималната пенсия възлиза на 200 лева, а с толкова малко пари никой не може да оцелее", пише авторката и представя една пенсионерка, която харчи част от оскъдната си пенсия именно за талончета. Иначе жената няма пари да си плаща парното - разходите по отоплението поема неин племенник, разказва "Дойче веле".

България се превърна в гигантска бинго зала

"Това е типично за живота в България 30 години след прехода към пазарно стопанство и демокрация. Преди това, по социалистическо време, беше точно обратното: възрастните с охота подпомагаха своите отдавна израснали деца. Днес мнозина възрастни хора се чувстват унизени, защото трябва да молят младите за подкрепа. Ето такава е атмосферата в днешна България на талончетата и телевизионните лотарийни игри", пише Вьолфи.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията казва пред "Нойе Цюрхер Цайтунг", че тъкмо телевизионните лотарийни шоута са в дъното на огромния пазарен успех на талончетата. Телевизионната реклама и пунктовете за продажба на талончета са де факто неограничени, твърди той и уточнява, че някои пенсионери ги купуват направо в пощата, където си получават пенсията.

"Ето как през последните години България се превърна в една гигантска бинго зала", казва Безлов пред изданието.

Само през 2016 година хазартната индустрия в България е направила оборот от 1,4 милиарда евро. Според системата за финансови данни "Амадеус", това отговаря на 2,9% от БВП.

Авторката на материала разговаря и с млада жена, пристрастена към талончетата, която месечно харчи по стотина лева, преследвайки ефимерното финансово щастие.

Усещане за несправедливост

Яница Петкова от "Галъп" проучва въпроса какво се крие зад тази надежда и зад разцвета на хазартните игри. 42% от хората вярват, че успехът в тази страна е по-скоро въпрос на късмет, а не толкова на труд и усилие, обяснява тя.

Според нея това означава, че много хора възприемат обществените реалности като несправедливи. Когато усилията и ангажиментът не носят нищо, тогава човек залага на късмета си - защото поне късметът изглежда справедливо разпределен.

Според допитванията, 57 процента от българите участват в хазартни игри. (...) 86% от тях признават, че никога не са печелили съществена сума. А над три четвърти добре осъзнават колко трудно е да спечелиш. И въпреки това, казва Петкова, предпазливостта не е присъща на българите. Те са по-скоро фантазьори…

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
6 Коментара
Сортирай по
коментар

777 10:37, 06.02.2019

Ганьо е гламав, освен това е заразен.

Oтговора0
коментар

фантазиите свършха отдавна, утехата на губещия-не 16:50, 06.02.2019

..по- скоро са дебилни.

Oтговора0
коментар

Фиданка Ивайлова 23:25, 06.02.2019

Е КЪСМЕТ

Oтговора0
коментар

доказано жив 08:57, 05.02.2019

В България от труд излизало..гърбица.

Oтговора0
коментар

Paxnas 16:03, 05.02.2019

Преди 30 години пуснах тото,и тотопункта се запали от тогава разбрах че не си ли работлив находчив и упорит няма успех,поне при мен е така.

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина