Решението Румяна Бъчварова да бъде назначена за вътрешен министър е уникален експеримент, защото досега няма случай социолог да стане МВР шеф. Така коментира последните рокади в кабинета социологът Андрей Райчев. Все пак той нарече номинацията на доскорошната си колежка блестящ ход от страна на Борисов, който като истински каратист се справил с трудната ситуация.

„Аз не й завиждам, тя  ми е колежка социоложка. Това ще бъде уникален експеримент в България, досега социолог не е ставал вътрешен министър”, призна Райчев пред БНР. Според него нямало и социолог в България, освен Бъчварова, който да се съгласи да поема горещия пост. Той припомни и че вътрешното министерство и социологията са твърде различни, защото МВР шефът трябва да е човек на твърдата ситуация, на тайните решения.
Райчев обаче е убеден, че Бъчварова има капацитет да се справи и затова изборът на премиера бил много удачен.

„Господин Борисов направи поредния си нетривиален красив ход в една много тежка ситуация”, обясни той.

Социологът припомни, че Румяна Бъчварова е била 4 години завеждащ кабинет в правителството, а сега от месеци е вицепремиер. „Жена, която изключително умело избягва скандали и не защото лавира, а защото не доближава точката, където пари. Не мисля, че ще съжалява г-н Борисов”, каза още социологът.

Според него дори изборът на премиера е блестящ, защото Бъчварова е хладнокръвна, не е човек на сензациите и на резките движения.

Райчев похвали Борисов и за начина, по който се е справил с тежката ситуация, тъй като успял да намери решение и да реагира бързо. „Това е характерно за неговия спорт, той е каратист. В каратето няма много да се философства, освен общите принципи, трябва да се внимава за момента и да се действа много точно в дадения момент”, анализира социологът.

Според него Борисов е успял да снеме две напрежения - и вътрешните, и външните. „Той удовлетвори своите критици като каза: Добре, няма да стоя като Китайска стена зад Лазаров и Писанчев. А от друга страна, не даде победата на тези, които бяха техни противници, а просто отстрани и вътрешния министър”, обясни ситуацията Андрей Райчев.

TrafficNews.bg