Разрушаването на огромния язовир на река Днепър застрашава с екологична катастрофа Черно море и може да достигне България, заяви ядреният физик проф. Георги Касчиев пред "България сутрин".

По-рано украинският президент Володимир Зеленски определи разрушаването на язовир "Нова Каховка" като "най-голямата екологична катастрофа в Европа, причинена от човека, от десетилетия насам". Киев обяви, че най-малко 150 тона машинно масло са изтекли в река Днепър в резултат на експлозията, а много противопехотни мини в превзети от Русия райони са изместени, превръщайки се в плаващи мини. Червеният кръст също предупреди, че ще има катастрофален ефект върху локализирането на противопехотни мини.

"При разрушаването на язовира се изливат огромни количества вода - около 18 млрд. куб. метра. Това са стотици тонове масла от самата електроцентрала. При заливането на огромни площи са отнесени складове с пестициди, тор, канализационни системи, септични ями, има и огромен брой удавени животни, които също ще се разлагат във водата. Сега там е една хуманитарна катастрофа, тъй като десетки хиляди хора са без вода", посочи проф. Касчиев.

По думите му теченията са по брега надолу - от Украйна през Румъния и след известно време ще достигнат до България.

"Със сигурност ще се наложи усилен мониторинг на водите. Няма какво друго да се направи. При замърсявания трябва да се предупреждава населението", отбеляза той.

Проф. Касчиев подчерта, че централата няма да може да функционира като енергиен обект в продължение на години.

"Реакторите са спрени от около 8 месеца, така че горивото в тях излъчва по-малко енергия и не се нуждае от много вода. За щастие, проектът на централата е направен така, че те не взимат вода директно от реката, а от заградено пространство до нея. То ще осигури охлаждане на спрените реактори поне за 3-4 месеца", поясни експертът.

Според проф. Касчиев противопехотни мини могат да бъдат отнесени от водата и да се взривяват при удар.

"Подобен тип мини се виждат на повърхността на водата - обикновено се откриват от рибари, кораби или въздушното наблюдение. Това обаче не е големият проблем. Най-голяма е опасността от биологическите и химическите замърсявания, които са неизбежни. Не е изключено и радиоактивно такова", смята гостът.

Енергийният експерт беше категоричен, че българските власти няма как да ограничат замърсяването, затова остава само да се надяваме, че то не е толкова голямо.