Обвиненията, че съм изнасилвач са пълни глупости. Това каза в ефира на bTV Васил Божков по отношение на тежките обвинения от страна на съдружника му Цветомир Найденов в "Тази сутрин" по-рано. „Подобно нещо не заслужава да бъде коментирано. За първи път чувам, че три момичета са подали жалби срещу мен. Създават се измислени ситуации“, каза Божков.

Тази сутрин неговият съдружник Цветомир Найденов каза в ефира на предаването, че десетки жени са подали жалби, след като били изнасилени от бизнесмена. Той изказа и опасенията си, че вероятно сигналите са били потулени.

„Обиколете нощните заведения, където ходи този господин. И аз наскоро го разбрах, след като се поразрових. Казвам го сега, казал съм го и където трябва”, обясни Найденов. Той отказа да даде подробности, тъй като в момента случаят се разследвал, а той самият бил разпитван. Бизнесменът не коментира и откъде разполага с тази информация, но изтъкна, че тя е публична.

Цветомир Найденов и Васил Божков са съдружници от 1993-а година, три години, след като семейството му стартира бизнеса с еврофутбол.

„Когато започнахме, през 90-а година, капиталът на нашето семейство бе 9 000 долара. С малко бели листа, елка и химикал - така започнахме”, спомни си Найденов. Когато Божков станал съдружник, той получил 60-процентов дял от фирмата, а Найденов и брат му управлявали другите 40% от дружеството. Идеята била на Божков. Съгласихме се в името на това да развием фирмата, сподели още Цветанов. Той допълни, че по-това време фирмата разполагала с пунктове и в други градове.

„Към момента имаме 16% от еврофутбол, а той има 51%. От лятото не сме получавали пари от тази фирма”, каза още Найденов.

Първоначално бизнесменът отрече да е знаел или да е подозирал Божков в престъпление.

„Ако съм знаел, щях да отида да сигнализирам още тогава. Чувал съм, но съм се заравял в проблематиката. В моя бизнес си отговарям за мачове, програми, риск мениджмънт, какви локации и томболи да има. Божков не ми е партньор в целия ми бизнес. Аз имам отделен, който съм развивал 30 години, той също. Партньор съм с още хора, в други фирми. Преди 45 дни ви дойдох със страшни разкрития и какво стана - нищо. А вчера един председател на Комисията по хазарта твърдеше, че не го познава, аз съм го виждал поне 5 пъти в офиса му”, изтъкна Найденов.

В хода на разговора обаче стана ясно, че той неведнъж е получавал заплахи от страна на Божков. За злоупотребите знаел от 5-и декември. В ефира той загатна и че разполага с подробности по случая с убийството на Манол Велев. Найденов обаче отказа да даде отговор на въпроса дали е заплашван, че ще бъде ликвидират като Велев, Тони Наумов и Сашо Занев. Той обясни, че това са подробности от разследването, а информацията бил дал в интервю пред медията преди 45 дни.

Найденов сподели още, че е бил напът да регистрира фирма с лиценз за моментни лотарии. По думите му обаче бил спрян от Васил Божков.

„Единствената фирма, която имаме лиценз за моментна лотария, е на Васил Божков – има 51 процента от нея. Бяхме тръгнали да правим лиценза, той лично ме спря. Знаете ли защо? В главата му е да има монопол и той да държи всичко. Затова дълги години не допуска да има конкуренция в сектора. Защото е корумпирал всичко по пътя си. Например - Комисията по хазарта.

Подавам си всички документи и това лице ми пречи. Не само на мен, а и на чуждестранни компании. Колко пъти Димитър Терзиев е идвал в офиса на „Нове холдинг”, а твърди, че не а Божков. Тумпаров и Румен Йорданов, Бог да го прости, ги разказваха като панаирджийска мечка в офиса на „Нове” и в ресторант „Грос”, а това бе председателят на Комисията. Какво прави в офиса, както и всички други председатели, без Мария Филипова и Калоян Кръстев,” коментира Найденов. По думите му това продължава от 20 години насам. Бизнесмените можели да се възползват единствено от „пролуките” при смяна на ръководството. „Когато се сменя председателят, докато се ориентира, можеш да получиш лиценз за нещо”, обясни той.

Съдружникът на Божков допълни, че издирваният не може да развива хазартна дейност извън България, защото е в черния списък на ЕС и САЩ.

Найденов бе категоричен, че никога не е бил облагодетелстван от съдружието си с Божков, а многократно е бил спиран да получи разрешителни.

„Той ме вика и ми казва това няма да стане, онова няма да стане, тук лиценз няма да получиш”, разказа той. Чашата преляла, когато той и брат му били заплашени на 12-и юни. Дори след заплахите, Найденов не побързал да сезира институциите. Според разказа му, информацията била подадена в прокуратурата едва на 5-и декември миналата година. Мъжът сподели, че е заплашван с убийство и че до него е стигнала информацията за грузински килъри, наети, за да го предследват. Преди ходех по 15 км. пеша из София, без охрана, никога не ме е било страх. Промени ми се животът, но трябваше някой да ги извади тези неща, каза Найденов.

„Казахме си: Нека намерим вариант как да си запазим нашия живот, този на баща ни, на децата, на семействата ни, да съберем доказателства и да ги извадим в прокуратурата. Евала на държавата и прокуратурата, защото това лице и много опасно и никой не смее да му застане на пътя”, сподели още бизнесменът. Той отказа да коментира дали над Божков е имало политически чадър. 

Снимка: БТВ