Симеон Сакскобургготски отвърна в сайта си (kingsimeon.bg) на провокациите по негов адрес, че не е присъствал на възпоменанието, посветено на спасяването на българските евреи, което се проведе в неделя в София.

"Само баща ми като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер", написа Царя, обиден, че името на баща му цар Борис ІІІ често е забравяно, когато се говори за спасяването на българските евреи.

"С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на царя?", пита той през сайта си.

Според него при наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочело за девалвация на настоящата ценностна система.

"В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света", заключава Симеон Втори.