Остана месец до майските балове-панаира на суетата, където всеки се стреми да блесне. По собствен начин. През последните години като че ли абитуриентките се състезават за наградата „най-пищен тоалет“ дотам, че се стига до нелепи стайлинги и живи гротески. Какво съветва топ дизайнерът Стоян Радичев  младите дами, които вече се готвят да минат по червения килим? Месец преди баловете , той даде интервю за TrafficNews.bg.

- Кой е цветът на тазгодишните балове?

-Най-вече черното, също червено, тъмно синьо – това са и цветовете, вдъхновили ме за абитуриентката ми колекция тази година. Много актуална е дантелата във всичките й форми.

-Не е ли черното неподходящо за такъв щастлив повод като завършването?
-Много от родителите на клиентките ми бяха на това мнение, но истината е, че черното е класика и стои елегантно на всяка жена.

-Готови ли са вече роклите на 12-класничките или пикът тепърва предстои?
-Тази година към абитуриентската ни колекция има небивал интерес! И в момента изпълняваме доста поръчки – работим, така че всяка клиентка да е доволна и щастлива на бала си.

-Откъде черпят идеи за модели момичетата – от тоалетите на родните фолк певици или на чужди звезди?
-Наблюденията ми са, че поп-фолкът надделява .

-Често ли момичетата идват със снимка на вече готова рокля?
-Да, случва се. Избягвам да работя с рокли по снимка, всяка година пускаме по 60-70 нови модела и предпочитам да работя по тях, има достатъчно дизайнери, които работят с чужди модели. Аз залагам на собствено си творчество

-Има ли абитуриентки, които си поръчват по-тесни рокли, с намерението да отслабнат?
-Да, в повечето случаи опитват да свалят килограми за бала. Повечето пъти не се получава.

-Често ли Ви се налага да преправяте роклите?-
-Много често. Основната ми цел е била винаги момичето да си тръгне доволно. Не можем да си позволим да оставим някого разочарован на бала си.

-Идват ли  12-класнички със силиконови импланти?
-Да, няколко пъти. Не го одобрявам.

-Има ли тенденция в последните години роклите да се шият за жени с по-пищен бюст или съответно – с импланти?
-Напротив. Повечето рокли стоят по-добре върху по-малки гърди. Момичетата да не се притесняват, малкият бюст е предимство!

-Мислите ли, че нашите фирми са достатъчно добри, за да бъдат конкуренция на чуждите дизайнери?
-Има няколко фирми, които предлагат прекрасни рокли. Една част от дизайнерите в България вече са на много добро ниво. Аз бих се радвал да направя нещо уникално, дреха, в която е вложен много труд. За жалост пазарът в България е малък, което ограничава и творчеството на дизайнерите.

-Дрехите ли правят абитуриента ? Защо завършването на гимназистите се превръща в панаир на суетата?
Да, така е. Мисля, че изхвърлянията са излишни. На абитуриентския бал е нужно роклята да е добре изработена, от добра материя, да се носи добре. Много родители надскачат себе си по баловете с неосновано скъпи тоалети. Една скъпа рокля не на всяка цена е качествена, но навярно е кичозна.
За добрата визия на абитуриентката е важно също момичето да има поддържано тяло. Прическата и гримът са последни щрихи, които слагат картината в рамка.


-Какво бихте посъветвали абитуриентите на 2015 година?
-Да запазят младостта си! На 18 човекът е красив, защото е млад! Да бъдат максимално себе си, да заложат на собствените си чар и красота. Да се забавляват!

Повече интересни новини следете ТУК

TrafficNews.bg