Помните ли 21-годишната Антония Чикова, която на 6 ноември 2017-а се хвърли пред товарен влак в Бургас?

Момичето оцеля, но композицията откъсна краката й. Трагедията на Тони, израснала в Дом за деца без родители, трогна България и хиляди хора дариха средства в дарителска й сметка: "Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака".

А събраните пари са достатъчни, за да може днес тя да получи модерни протези, с които ще може да тренира любимия си спорт – тенис на маса.

Година след инцидента Антония започва работа като организатор на събития в Младежкия дом в Бургас, а съвсем случайно с помощта на асистент от сдружение "Социален център", научава за спортен клуб за хора с увреждания "Джавелин".

Негов председател е младата Есмерай Ибриям, която след катастрофа остава на инвалидна количка.

Борбеният дух на Есмерай впечатлява Антония и тя се пробва в състезания по тенис на маса, организирани специално за хора с увреждания. Започва да тренира при Тодор Макров, който е впечатлен от способностите й.

Тони печели първо място на първенства за хора с увреждания.

"Впечатленията ми са отлични. Не само че е едно много добро дете, но и като спортист няма грешка. С много бързи реакции, усвоява веднага каквото ѝ покажа. Тя е влюбена в тениса", казва треньорът пред "24 часа".

В новото си общинско жилище, в което Антония е от седмица, е наредила 4-5 медала от различни състезания. От малка обича този спорт, но след като остава без крака, не смее да си помисли, че един ден отново ще може да държи хилката и ще тича край тенис масата.

Тони не крие радостта си от новия дом, който община Бургас й осигури, и благодарността към хората, помогнали това да се случи.

"Трагедията с това младо момиче потресе Бургас - хората се обединиха, за да помогнат. Радвам се, че и ние допринесохме тя да започне живота си наново, осигурявайки общинско жилище", коментира и кметът Димитър Николов.

Антония най-много се радва на факта, че съвсем скоро ще получи нови, по-мобилни протези, които ще бъдат изработени от екипа на столичния ортопед доц. Владислав Иванов. Тъй като влакът в онзи 6 ноември откъсва единия крак на момичето през бедрото, новата протеза ще бъде изработена така, че да може да се сгъва в коляното, осигурявайки максимална мобилност.

Технологията, която се използва, е най-съвременна - част от материалите идват от чужбина, казва доц. Иванов, който е правил протезите на много спортисти с двигателни увреждания. В края на януари той бе в Бургас, за да прегледа Антония и да обсъдят новите протези.

"В нейния случай най-важното е протезите да са максимално леки. Те ще имат карбонови стъпала, хидравлично коляно, а на по-късен етап могат да бъдат изработени гилзи по супериновативна технология с кад-кам система и принтване. При този метод гилзата става изключително здрава, а информацията е качена на електронен носител. Това дава възможност да се правят корекции или копия", обяснява доцентът.

С всеки изминал ден Тони става все по-уверена, постига своите малки победи. Впечатлява медици и рехабилитатори с бързата си адаптация към протезите и с хъса да се върне към живота.

Споделя, че когато отново стъпила на земята, изпитала неописуемо щастие. Освен че ходи, Тони е обнадеждена от това, че много хора са й протегнали ръка в трудния момент.

Младото момиче е с тежка съдба. От 7-годишна живее в социален дом в плевенското село Тотлебен, тъй като родителите й имат още 4 деца и не можели да се грижат за нея. Въпреки че Антония се вписва добре сред останалите възпитаници на дома, тя непрестанно тъгува за майчини ласки и семейство.

"Толкова исках някой да ме гушне! А бях сама, съвсем сама", са били първите й думи след ампутацията на краката й в бургаската болница.

"Когато скочих пред онзи влак, мислех, че никой не ме обича, че не съм нужна - просто едно дете от интернат. Вече съм силна, ще се боря", казва с днешна дата Антония. И мечтае за университет, за да стане учителка.

Снимка: "24 часа"