Кандидатът за общински съветник Тома Белев предизвика възмущение, след като сравни "безплатното" извозване на евреите с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата.

„Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно", написа Белев.

Депутатът Александър Сиди призова Белев да се извини.

„Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от „Демократична България" с изключително грозен, антисемитски коментар. Само преди няколко дни България бе обвинявана за расистки прояви по стадионите, а днес висш функционер на „Демократична България" си позволява ужасен език на омраза. Настоявам арх. Борислав Игнатов - кандидатът за кмет на тази формация, както и лидерите ѝ Иванов и Атанасов, незабавно да се разграничат от антисемитските изказвания на Тома Белев и да обяснят каква е тяхната позиция по този въпрос. Надявам се, че и еврейската общност, както и всички нормални български граждани ще осъдят този език на омраза! #ТомаБелевизвинисе!", написа в профила си в социалните мрежи Сиди.

Той се обърна и с писмо до Външно министерство по скандала. В него посочва, че са нарушени не само Международни актове, но и българското законодателство. Народният представител подготвя и сигнал до ЦИК.

От ВМРО изразиха възмущението си. 

"Недопустимо е да се правят подобни коментари, и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най–изкривените им форми. Нека обърнем внимание, че този език на омразата идва само няколко дни след като България беше остро осъдена за расистки постъпки на Националния стадион „Васил Левски“ по време на мача „България – Англия“", заявиха от пресцентъра на ВМРО. "Или да разбираме, че г-н Белев и неговите съпартийци търсят точно това – да покажат, че английските медии са прави да ни наричат „Животни“? Няма да се учудим и на това, предвид факта, че точно хората от соросоидната бленда подкрепят всички цигани, престъпници, изнасилвачи, убийци при съдебните процеси срещу тях, дори и на ниво Страсбург", гласи партийната позиция на ВМРО.

Възмущение от думите на Тома Белев изказаха и от ГЕРБ.

"Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, "Демократична България" вече щеше да е заела ясна позиция", отбеляза в коментар в профила си в социалната мрежа депутатът Тома Биков. Той призова политическата формация, която представлява Белев, в случая съюза на  ДСБ, Да, България и "Зелените", да оттегли подкрепата си за него.

Коментар по темата направи и българският писател, дипломат и политик Леа Коен. "Извинявам се, че се намесвам на чужда стена, но Вашата реплика ми беше десетократно сигнализирана. Тя е наистина крайно неуместна", написа в коментар във Фейсбук Леа Коен. "Освен това е и невярна. За депортирането на всеки евреин до Треблинка българското правителство плаща по 100 райхсмарки (първоначално са поискани 250) на германците, тъй като операцията се нарича “прочистване от евреи” (Judenrein). Парите са събрани от конфискуваното еврейско имущество, т.е. евреите сами са платили депортацията си. Тя е ръководена от Александър Белев, комисар по еврейските въпроси. При толкова много конфузии в една неуместна реплика, би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони. Репликата ви е наистина оскърбителна", пише още Леа Коен.