Никой не е забранил на служителите на АЕЦ "Козлодуй" да ходят по заведения. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия, а повод за коментара ѝ бяха слуховете, че на работниците в централата им е забранено да се събират в извънработно време. Министърът заяви, че никой не може да забрани на хората да водат нормален живот и такива мерки не са въвеждане в никой от обектите в енергетиката. Работниците там обаче имали "ясното чувство на осъзнатост къде работят" и действали отговорно. 

"Стратегическите обекти имат специални планове за действие. Хората трябва да са спокойни - създали сме необходимата организация още през месец март", заяви тя. 

Петкова обясни и как ще се извършват доставките на синьо гориво от Азербайджан, които по договор трябва да започнат от 1 януари. 

"Ковид-19 забави изпълнението, затова ще направим така, че да използваме съществуващата инфраструктура. Ще направим временна промяна на входната точка, а през следващите няколко месеца ще реализираме интерконектора", отговори тя на въпроса дали е вярно, че България ще успее да достави 20 км нови тръби и да завари 110 км други само за 6 седмици. 

"От 1 януари у нас ще има друг източник на газ. Това значи нови цени и условия. За хората това означава по-голяма сигурност", обясни Петкова значението на проекта. Тя отправи и съвет към потребителите, в случай, че се наложи да останат за по-дълго време вкъщи. 

"Съветът ми е да продължават да ползват нормално уредите си. Цените е регулирани и няма да бъдат променяни. Ако се наложи да останат у дома, да са спокойни, съществуват няколко възможности да бъде платена сметката - законът дава различни възможности.

Трябва да живеем с мисълта, че пандемията ще свърши и ние ще се върнем към нормалния си начин на живот, затова икономиката също трябва да бъде съхранена", завърши тя.