Преди 110 години цар Фердинанд учредява най-високото отличие на Царство България – орденът "Св. св. равноапостоли Кирил и Методий". Орденът е посветен на обявяването на Независимостта на България, символизира авторитета на монарха и суверенитета на страната. Българите, кавалери на ордена са Фердинанд, Борис III, Екзарх Йосиф, Иван Гешов, Васил Радославов, Иван Вазов, Варненският и Преславският митрополит Симеон и генерал Данаил Николаев. Връчван е и на още 52-ма чужди държавни глави.

Тъй като не съм голям фен на фразата "преди беше по-добре", ще се изразя деликатно – "колко са еволюирали ценностите".

По време на мандатите на последните няколко президента на България, ценността на днешното ни най-високо отличие "Орден Стара Планина", бе силно девалвирана. Едва ли има нужда да напомням за скандалите, които съпровождат всяка нова партида раздадени ордени.

Друго нещо ми направи впечатление. Името на ордена – "Св. св. равноапостоли Кирил и Методи". Явно немецът Фердинанд е видял вековната връзка между Третата Българска държава и времената на Светите братя.

24 май ден, който ще отбележим след седмица, за масата се е превърнал в повод за поредния дълъг уикенд, а за учениците – времето на баловете.

А преди 110 години, очевидно е бил ден, в който е почитана не само българската азбука, а цялата история на България, получила облик чрез буквите. Хората, боравещи със словото, описващи не само духа на времето, но и българското място в него, са били издигнати на много висок пиедестал. Сигурно, за да могат да виждат… и описват.

А днес… Всички знаем какво е днес. Удавени в информация, опити за налагане на нови ценности, на запазване на стари такива, новини, актуални предавания, сериали, филми, книги, постове, клипове, снимки, мемета. Всеки се опитва да вложи смисъл, двойно дъно, намеци, какво ли не. Общо взето положението е: "Търси се!"

Търси се този, който няма да предизвика скандал, ако получи орден "Стара Планина". Търси се този, който ако не да обедини българите, поне няма да ги разединява. Търси се този, който ще каже: "Не!, Не търсите мен! Търсите себе си, търсите един народ, който въпреки всичко съществува вече 1300 години, а най-висшият му орден носи имената на братята, създали брънките на генетичния му код – буквите!"