Столични мераци! Богаташи искат в София – лукс имотите поскъпват

Най-желаните дестинации са Лозенец и Докторски паметник

България
06.02.2019 13:00 2428 0
Столични мераци! Богаташи искат в София – лукс имотите поскъпват

Луксозните имоти в София са поскъпнали средно с 6% през миналата година, а високият клас жилища остават атрактивни за инвестиция на хората с финансови възможности.

Центърът на София, "Лозенец" и Докторски паметник оказва се са най-търсените квартали за наем и покупка на апартамент през 2018 г.

Докато в центъра, и по-специално в района около Докторски паметник, предлагането традиционно е движено от апартаменти в стари аристократични кооперации, то в "Лозенец" стимул през изминалата година е появата на нови жилищни проекти.

В резултат от това през 2018 г. там бе регистрирано леко покачване на цените и почти двоен ръст на продажбите в луксозния сегмент, става ясно от анализ за пазара на недвижими имоти за изминалата 2018 г. на Unique Estates.

В същото време поскъпването на имотите доведе до отлив на купувачи в района на Докторски паметник, независимо че предлагането там се покачи през изминалата година. Статистиката показва, че през 2018 г. цените на жилища в района все по-често са били в диапазона 2800-3000 евро/кв.м, а при единични сделки дори са надхвърлили тази граница

Жилищният квартал "Изгрев" също е сред заслужаващи внимание през последните месеци. Появата на висок клас проекти доведе до покачване на продажните цени до средно 1600 евро/кв.м и така "Изгрев" вече догонва "Лозенец".

Потенциал имат и новите квартали, като "Витоша" и "Кръстова вада", особено в частта около метростанция "Витоша" и Парадайз Център.

Цените

Изминалата година отбеляза минимално поскъпване на луксозните имоти – средно 6%, и като цяло бе период на отрезвяване на пазара, коментират брокерите.

Забележима тенденция през последните месеци е преориентирането на много купувачи в най-високия сегмент от пазара – над 500 000 евро, от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти.

В тази категория попадат основно сделки, при които клиентите разполагат с 1 до 3 милиона евро и търсят вложение за парите си. Заради по-добрия наемен пазар, често пъти тези средства се насочват към малки бизнес имоти – апартаментни сгради (apartment houses), както и офис сгради с 1000-1500 кв.м разгъната застроена площ.

Макар и потенциалът за ръст на цените на този етап да е ограничен, луксозните имоти остават добра инвестиция, най-вече заради ценовата им стабилност и факта, че са добра защита срещу инфлация.

Според брокерите ръстът на икономиката, ниските лихви и оживлението в кредитирането ще продължат да играят ключова роля както общо за жилищния пазар, така и за сегмента на луксозните имоти.

 

Напишете коментар
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина