Очакванията са в следващите седмици да има повече тестове на хората до 20 години. Вероятно това ще доведе до ръст на заразените в тази възрастова група. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на БНТ. И допълни, че всички случаи на коронавирус в посочената група са в резултат на провеждането на абитуриентски балове. По думите му обаче, е по-важно да се предпазят учителите. 

"Имаме доста възрастни учители, които са рискова група и са с хронични заболявания. Важно е какво се случва с тях", каза Безлов. 

Според него липсват достатъчни данни за заразата у нас, за да се направи задълбочен анализ на ситуацията с Ковид-19.

"В един момент престанаха да се публикуват данните за смъртни случаи по области. Не знаем колко са хората в интензивни отделения в отделните региони. Ако имаме тези данни можем да направим една добра оценка. Нужен е и дебат на тема частните болници - виждаме, че една голяма част от тях отказват да се занимават с Ковид", категирочен бе той.

Той допълни, че Смолян и Благоевград са особено рискови, по отношение разпространението на заразените. Според него е важно да се знае по какъв начин се провежда тестването и колко души са изследвани в тези райони.  

"Такава информация не е публична, а би трябвало Министерството на здравеопазването да публикува такива данни", призова той. Тихомир Безлов определи коронавирусът като стрес тест за здравната система.