Повечето паркове и градинки в София вече благополучно се обзаведоха с кошчета за боклук и това е прекрасно! Не може да се отрече, че след почти две десетилетия мрънкане от страна на гражданите, общинарите се сетиха, че може би има известна логика в това да сложат кошчета там, където хората почиват.

За сметка на това по улиците на София, дори след седмия ремонт на ремонта, кошчета няма. Това не стига, че е изключително дразнещо за хората, които искат да изхвърлят боклука си на специално отредено място, е и адски грозно и нехигиенично. Очевидно, защото този боклук се оказва на земята.

Затова и по току що ремонтираните улици е пълно с фасове, мазни хартийки от дюнери и всякакви други прекрасни остатъци от живота на активните жители на града.

„Кофи има!“, ще каже някой и с това също не може да не се съгласи човек. Ох колко съм съгласен! Тези огромни тенекиени мастодонти, миришещи на коптор са поставени навсякъде из София.

Представете си: пролет, разхождаш се по прекрасната улица "Асен Златаров", над главата ти дърветата са образували тунел от зеленина, а прозиращите пред короните им слънчеви лъчи топло те галят, създавайки неповторимото усещане на шарената сянка.

И както си крачиш, усещаш миризма. Добре позната, правиш всичко възможно да не се обръщаш към източника й, защото се наслаждаваш на вече поувехтелите, но пълни история фасади, но тя е по-силна от теб. Както във филм за Том и Джери тя ти бие една масльонка в носа, обръщаш се виждаш творението на индустриалното изкуство – контейнер за боклук. Той е отворен, мръсен, със следи от какво ли не, а от вътрешността му стърчат много неща. Ако имаш късмет са кашони, ако не… сами си представете. И шарената сянка го гали.

Забелязвате ли иронията? Цяла София е осеяна с тези тенекиени, миришещи, мръсни контейнери, а няма къде да си хвърлиш фаса. Хем мирише, хем фасове по земята. Планът е преизпълнен, но наопаки.

Не знам дали трябва да си Айнщайн, за да се сетиш, че тази история е редно по някакъв начин да спре. Да се измисли нещо… но какво ли би могло да бъде то? А! Да се появят кошчета за боклук, а контейнерите да се скрият някъде… може би?