Пустеещите терени на бившите индустриални зони и казарми в София могат да се превърнат в жилищни комплекси. Това заяви пред Trafficnews.bg главният архитект на София  Здравко Здравков във връзка с предстоящата промяна на Общия устройствен план на столицата. 

Според арх. Здравков, изоставените индустриални зони, както и бивши военни поделения и жп ареали, биха се превърнали в прекрасни квартали, което е по-доброто решение, вместо да се създават нови по периферията на града. Тези зони са в компактния град и са напълно транспортно и инфраструктурно обезпечени. 

"Едва след като бъде обезпечена инфраструктурата, ток, вода и канал, трябва да се допуска застрояване по периферията.  Ясно е, че живеем в столица и в един момент това развитие ще е неизбежно, но преди това трябва да сме направили всичко възможно това да се случи в града", каза Здравков. 

За пример архитектът даде производствената зона "Хладилника". Според него тя може да поеме нови 12 хиляди жители и то с малка намеса. Инвеститорският интрес към този район вече е много голям, посочи Здравков. В обратния случай застрояване на нови квартали би означавало и значително увеличаване на трафика, тък като поне двама души от такъв комплекс ще използват автомобили, за да отидат на работа, но и изграждане на инфраструктура.

Изменението на действащия Общ устройствен план се налага най-вече заради развитието на метрото в посока зала "Арена Армеец" - Цариградско шосе, както и свързването на метрото с лифта Симеоново. 

Очаквайте цялото интервю с арх. Здравко Здравков