Седмица, след като Корнелия Нинова запази короната си на лидер на БСП, партията е в очакване на първия пленум след форума. Именно Националният съвет на партията отправи най-острите критики към лидерката след загубата на европейските избори. Част от членовете му пък са в редиците на най-тежката опозиция на Нинова.

Именно Националният съвет е и органът, който трябва и да одобри евентуали промени в ръководни постове на партията. Валери Жаблянов, който излезе като един от претендентите за поста на соцлидерката преди тя да оттегли оставката си, в момента е част от тяснопартийното ръководство – Изпълнителното бюро.

Според запознати, напълно възможно е скоро той да се раздели с този свои пост – или по собствено желание или по искане на самата Нинова. Запознати очакват място в най-близкия кръг на председателката в ръководството на партията да намери Янаки Стоилов.

Макар че в началото той изказваше позиция срещу Нинова, в последните месеци той заема позиции твърдо про ръководството. Не случайно той беше поставен на второ място в листата, която Нинова предложи, но пленумът отхвърли. Така нищо чудно след седмица, Жаблянов да слезе от президиума, а на негово място да седне Янаки Стоилов.

След охлаждането на отношенията между Нинова и Жаблянов, на преден план излиза и въпросът дали БСП няма да излъчат нов зам.-председател на парламента. Червените оставиха полагащото им се място вакантно в знак на несъгласие срещу свалянето на Жаблянов оттам.

Депутатите от останалите парламентарни групи го освободиха заради написана от него декларация, в която Народният съд беше наречен "необходимо и неизбежно правосъдие". Тогава лидерката застана твърдо зад него, но сега спокойно може да реши да даде поста на друг.

Червените са пестеливи в коментарите си за това кой може да бъде новият в ръководството на Народното събрание. Те очакват обаче това да бъде някой от най-близките й, които застанаха зад нея. 

Снимка: БГНЕС