В началото на новата учебна година, която започва в края на една от най- сложните за човечеството години, учениците са изправени пред предизвикателството да пораснат бързо. Освен обичайните си задължения да се образоват и възпитават, те някак вече са потопени в света, отговорностите и задълженията на големите.

Свикнали сме да възприемаме училището като анклав на образованието като дейност сама по себе си, някак отделена от живия живот. Днес сякаш всички сфери от действителността са се вплели в неразривна връзка и децата са поставени на равни начала с възрастните срещу непредсказуемото бъдеще.

Тази година ще бъде необичайна по няколко причини. След историческото онлайн обучение заради заплахата – COVID-19, днес учениците ще влязат в класните стаи за първи път, откакто света чу за пандемията.

Те ще трябва да носят маски в коридорите, да излизат в междучасие по различно време, да пазят дистанция, да дезинфекцират работните си места и да спазват висока лична хигиена, да спазват строги правила за влизане и излизане и да следят здравето си, така че да не излагат съучениците си на риск.

Децата и тийнейджърите са различни по много фактори, но днес ще има още една разделителна линия. Отношението на семейството към сериозността и реалността на коронавируса със сигурност ще дадат отражение върху поведението на децата и ще станат обект за разединение, внушения и дрязги в училищните общности.

Малките ще виждат трудност да носят чисти маски винаги, а големите ще поставят под съмнение необходимостта им. Някои ще носят 5 чифта скъпи дизайнерски маски, а други ще трябва да перат еднодневни маски ежедневно. Някои ще са забравили пособията за предпазване, а други ще им дадат своите.

Но днес въпросът не трябва да бъде „за“ или „против“ мерките, а трябва да касае бъдещето на децата в един сложен социално-икономически момент. Затова днес, вместо поредно нещо да разделя нас и децата ни, трябва да завещаем на учениците няколко ценности, които съхраняват обществото с векове.

Скъпи ученици,

Бъдете по-усърдни, защото прогресът ни е нужен повече от всякога.
Гледайте на света критично, но не забравяйте, че със здравето шега не бива.
Направете си от лимона – лимонада. Не забравяйте, че всяка трудност има своята добавена стойност.
Учете се от грешките на големите и на времената, в които живеете, за да ги избегнете, когато нещата зависят изцяло от вас.
Запомнете, че времето е единственият лимитиран ресурс, затова използвайте своето умело и целесъобразно.
Учете, играйте, комуникирайте, бъдете отговорни към себе си и близките си, и знайте, че вие не сте жертви на своето време, а сте победители в своето по-добро настояще и бъдеще. 

Екипът на TrafficNews  ви пожелава здрава и успешна учебна година!