Как ще се управлява район „Северен” и какво следва след ареста на Ральо Ралев? Вероятността кметът на „Северен” скоро да се върне на работа, към момент не изглежда голяма, предвид размаха на акцията при задържането му. Изнесените факти от зам.-главния прокурор Иван Гешев, а и думите на Бойко Борисов, доказват, че срещу кмета ще бъдат повдигнати сериозни обвинения.

На първо място Специализираният съд ще трябва да реши дали да остави Ральо Ралев в ареста за постоянно. Това ще се случи в събота или неделя, когато изтичат 72-та часа задържане с прокурорско решение.  След това най-вероятно прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на Ралев.  

При хипотезата, че райкметът бъде пуснат от ареста той може да се върне на поста си.  Ако обаче Ралев  остане зад решетките,  трябва да се назначи временно изпълняващ длъжността кмет на район „Северен”.  Това ще бъде някои измежду заместниците на Ралев, които са трима - Лариса Кътева, Красимир Асенов и Калоян Георгиев. От тримата само Лариса Кътева е член на ГЕРБ, докато Асенов бе активист на ДПС, а Калоян Георгиев е от „Кауза Пловдив.

  За това най-вероятно се очаква Кътева да бъде избрана за временно изпълняваща длъжността кмет.  Това решение трябва да се вземе от кмета на Община Пловдив – Иван Тотев.  Цялата процедура по отстраняването на Ралев, като кмет на района може да продължи повече от 3 месеца. През цялото това време начело ще бъде временно избрания районен кмет.

Ако Ралев бъде освободен от длъжност, то ще се пристъпи към избора на нов титуляр. Според закона, обаче ако остава по-малко от 1 година до местни избори,  кмет се избира от Общинския съвет, а не се насрочват избори.

Така ако се извърви по целия път, през който мина Десислава Иванчева, то може да се очаква, че район „Северен” ще нов кмет титуляр до местните избори.