Разходките и пътуванията по празниците ще дадат своя резултат до няколко седмици. Тога прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски. От Щаба изтъкнаха, че е твърде вероятно софиянци да разнесат заразата из страната, като не е изключен и обратният сценарий - да го донесат по време на Голямото прибиране. 

"София е най-голямото огнище. Ще следим обстановката много внимателно. Преди Цветница също имаше отхлабване в поведението, което даде резултат – три поредни дни с над 40 случая", припомни шефът на ВМА. 

По време на брифинга стана ясно и че продължава масовото тестване на шофьорите от градския транспорт в София.

"В България се наблюдава ситуация, която вече е изпусната в други държави - откриват всички болни със симптоматика, както и асимптомни, да изследват дадени групи, които нямат никакви симптоми. В останалите държави масово изследване на такива таргетни групи, като шофьори, полицаи, медицински персонал, не се наблюдава. Отдавна е изгубена връзката в епидемиологичните вериги и е поставен под съмнение капацитетът на лабораториите", каза генералът.

По думите му към момента се изследват не само отделни случаи у нас, но и цели клъстери - заболели лица от една и съща група. Мутафчийски припомни един от първите случаи, в който заразата се пренесе на семейно събиране. От 24 души се заразиха 13, а двама починаха. 

"Това се доказва с акциите в болнични заведения, Паничерево, двата софийски квартала. Сега вече усиялията ни са насочени към изолиране и потушаване на отделни огнища. В указанията по света основните акценти са откриването на симптоматични лица в болници, лекари - пак в болници, като втори приоритет е симптоматични лица извън болници. Третата група са лица, които нямат връзка с болница, а четвъртата - назована „НЕПРИОРИТЕТ”, е изследване на лица без никаква симптоматика", каза още ръководителят на Щаба, позовавайки се на указанията на световните гайдлайни и СЗО. 

Мутафчийски изтъкна, че от института "Робърт Кох" са установили 75-процентова достоверност на PCR методиката. 

"Може да бъдат изпуснати 25% от случаите, с което се създавафалшиво усещане за сигурност. Пречупено през българската народопсихология, това означава хукване навън, без никакви ограничения", коментира той.