164 пешеходци са загинали по пътищата на България през миналата година. Пешеходците трябва да знаят, че не са с предимство на пешеходната пътека – те трябва да преценят дали могат да минат и дали моторното превозно средство, което идва, ще спре навреме, предупреди шефът на КАТ старши комисар Бойко Рановски. Той добави, че има инициатива на всяка пешеходна пътека да има знак „погледни наляво”, за по-голяма превенция.

Изявлението на Рановски кореспондира със скандалната присъда по случая "Лора Казанлиева". Преди шест години момичето беше прегазено на пешеходна пътека от моториста Диян Станчев, като чак сега стана ясна окончателната присъда на Станчев, пише actualno.com. Тя беше намалена на 2 години ефективно в затвора, защото според становището на съдиите Лада Паунова и Цветинка Пашкунова от ВКС Лора допринесла за смъртта си, тъй като не се огледала преди да пресече, въпреки че е била на пешеходна пътека.

Дали контролът ще бъде с физическа сила, дали с въвеждането на автоматизирани средства, но контролът ще бъде засилен. Агресивните шофьори обаче трябва да бъдат спрени, добави Рановски. От началото на тази година има 144 загинали и над 1600 ранени при над 1500 тежки катастрофи, стана ясно от думите на Рановски. В сравнение със същия период на миналата година има намаление, добави шефът на КАТ пред БНТ.

Относно младите шофьори Рановски посочи, че няма определение за „млад водач”, а за „нов водач” т.е. новият водач може да е и на по-висока възраст. Полицаят не се ангажира с твърдо мнение относно предложението на ДБГ младите шофьори да не карат коли с мощност повече от 100 конски сили. Извън тази категория обаче попадат много популярни модели, включително разновидности на Volkswagen Golf.

На въпрос какво да правим, ако полицай ни поиска подкуп, Рановски насочи хората към сайта на МВР, където имало мейл и телефон за контакт. Областните дирекции също имали електронни пощи. Шефът на КАТ изрази увереност, че с оборудването с камери на полицейските автомобили, особено на пътните полицаи, случаите на корупция ще останат единични.

Още новини четете ТУК

TNS.bg