Шефът на EVN коментира актуалната тема за тока пред вестник”Труд”, ето и някои от акцентите на интервюто:

- Г-н Золфелнер, 17,9% е сериозно поскъпване на тока, какви са основните ви мотиви да го поискате?

- На първо място трябва да има край на политиката "затваряме си очите за реалността". От 5 март миналата година бяхме свидетели на няколко намаления на цените на тока за бита, през юли 2014 г. имахме малко увеличение, но то беше основно за НЕК и ЕСО. За електроразпределителните дружества цените са в постоянно намаление вече година и половина. Смятам, че е крайно време да се дискутират фактите за определяне на цените на електроенергията, а не мечтите за това какви искаме да бъдат.

- А какво ще бъде увеличението за бизнес клиентите ви?

- Същото каквото и за бита. Напоследък обаче се увеличават бизнес клиентите на ниско напрежение, които излизат на свободния пазар.

Кога ще могат битовите клиенти сами да избират своя доставчик?

- Теоретично те могат да го направят от 1 януари 2007 г., но на практика няма условия за това. Всичко зависи от ДКЕВР.

- Какви загуби сте натрупали вследствие на последното ценово решение на ДКЕВР?

- Загубите ни се изразяват в намаление на инвестициите. Компанията майка на дружеството - ЕВН Австрия, като концерн за първите девет месеца на годината отчете загуба заради България.

- Ако бъде прието предлаганото от вас увеличение на цените, ще успее ли то да компенсира изцяло нуждите ви и за какъв период?

- Няма да покрие изцяло разходите ни, но поне ще стигне за тези, които са много спешни. Това ще покрие разходите ни за инвестиции в мрежата поне в краткосрочен план.

- След като не трябва да бъдат задържани цените на тока, обмисляли ли сте вариант за по-ниски тарифи за т.нар. уязвими потребители, които нямат пари да плащат?

- Не смятаме, че грижата за бедните хора трябва да става чрез калкулация в цените на тока. Така както няма две цени за хляб или две цени за мляко. Смятаме, че трябва да увеличим социалната помощ и чрез една нова, по-голяма енергийна помощ да се покриват разходите на хората, които не могат сами да си покриват сметките. И в момента има хора, които са затруднени с плащането на сметките си, въпреки изкуственото задържане на цените. Не е добре да рискуваме бъдещето на системата, за да подпомогнем нуждаещите се, защото най-малкото това няма да реши проблемите им. Вместо това трябва да имаме по-целенасочени социални системи.

- Исканото увеличение от 17,9% е само за вашата мрежа. Очаква се и останалите участници на пазара да направят подобни, но колко ще е за крайния потребител?

- Винаги трябва да има един, който да започне. Всички, които работят в енергетиката, носят голямата отговорност да кажат открито какво е необходимо, защото не може да си затваряме очите.

TrafficNews.bg