Шефът на екоинспенцията в Пловдив доц. Стефан Шилев публикува пост във Фейсбук, който е насочен срещу начина на разходване на публичните средства. Вероятно началникът на РИОСВ изразява своето несъгласие с готвения кредит от 120 млн. лева заем, с който да се изградят нови пътни връзки и булеварди в Пловдив. 

Община Пловдив тегли най-големия заем в историята си, взима до 120 млн. за инфраструктураКредитната линия ще бъде изразходвана за големите обекти на града в следващите 7 години

Според Шилев това няма да доведе до по-чист въздух, както и да направи средата за живот по-добра. Ето и цялото му мнение.

„Публични финанси – за какво да се разходват?  Въпросът е: КАК ДА СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ефективно и ефикасно? Как да имат най-голям ефект и то положителен, върху качеството на живот на гражданите?

Възниква въпросът – искаме ли само пътища, връзки, свързвания? Да, те са много са важни, но какво остава за по-важните неща имащи значение за КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ – паркове, детски градини, благоустроеност, качествени услуги, качество на въздуха, зелени площи, управление на отпадъците, качество на водата, човешки потенциал, обслужване, здравеопазване, култура, спорт, библиотеки, улесняване на живота, образование, паркиране, градски транспорт, пътна безопасност, сигурност!

Това трябва да искаме всички!  Това е да живееш добре и качествено , не само пътни артерии, а услуги, въздух, вода,зелено, тепета….

Въздухът НЯМА да се промени с изграждането на пътища. Ще се промени, когато се вложат средства в записаното в Програмата за подобряване на качеството на въздуха – 2 млн. лева на година за смяна на отоплителни уреди. За 5 г. ще има съществена промяна. Кой ще я направи – който го е еня!!!