Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна, определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни", заяви изпълнителният директор на "Джи Пи Груп" Владимир Житенски пред Нова телевизия.

Разследването срещу фирмата започна след сигнал на сайта "Биволъ" и вицепремиера Томислав Дончев. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка. Това потвърди и главният прокурор Сотир Цацаров, като допълни, че срещу едно лице се води дело за пране на пари.

Премиерът Бойко Борисов нареди държавата да прекрати всички договори с фирмата, свързани с европейски средства. Още в петък от "Джи Пи Груп" обявиха, че се оттеглят от проекта за тунела "Железница". Вчера стана ясно, че "Джи Пи Груп" се оттегля и от голяма поръчка в София - тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5.

Житенски обясни, че компанията сама е решила да се оттегли от спечеления търг за изграждането на тунел "Железница", който е част от трасето на магистрала "Струма". България получи европейско финансиране за магистралата и ако не изпълни последната отсечка от трасето в срок, може да изгуби всички средства, получени за магистралата през последните години.

"Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел "Железница", който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства", заяви Житенски.

Сегментът "Железница" е част от някакъв голям проект, който струва няколко милиарда, не искаме да пречим на страната си, обясни Житенски. Двата проекта не ни интересуват, линчуват ни публично, а ние работим на много места. Има закон за обществените поръчки - участват много хора, ние сме видими, коментира той.

Никога не е имало чадър над нашата компания - нито икономически, нито политически, нито какъвто и да е. Ние не сме инструмент за политически игри, категоричен бе Житенски. Той призова да не се използва за политически цели ремонта на площадката на "Св. Седмочисленици". За естетика знам повече от тези, които ни съдят, изчакайте да стане, нали ще озеленим и ще изглежда по друг начин, добави той.

"Джи Пи Груп" не е имала разговор с премиера или правителството. Такъв може да има само на институционално, ние като бранш, те като правителство, обясни изпълнителният директор на фирмата. Той бе категоричен, че на "Джи Пи Груп" не е запорирано нищо, а само на свързани с нея фирми.

Колкото по-бързо си изчистим името от тази помия, толкова по-нормално ще се чувстват хората, които работят за нас, допълти Житенски. Той обясни, че нито един търг в България в последните години не се печели на база техническа документация, а на база най-ниска цена.

Обществените поръчки са 1/3 от обема на работата ни, може би ще сменим елемента на работата ни, ще контролираме, допълни той.

"Никой не стои зад нас", отговори Житински на въпроса има ли политици или бизнесмени зад компанията.