Какви имоти са на мушката на антикорупционната комисия КПКОНПИ ? Как богаташите приемат загубата на палатите си заради незаконни доходи ? Загубиха ли родните баровци самочувствието, че са недосегаеми ?

Trafficnews.bg потърси отговорите от Николай Колев, шеф на Териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново. Вижте във видеото и  конфискуваните имоти от комисията.

  

Имоти на корумпирани богаташи висят в календар СНИМКИКомисия “Антимафия“ подреди по месеци част от конфискуваните трофеи

 -      Какво може да се направи на тези хора с имоти и пари, които мислят, че са над закона, ?

-       Аз имам един добър пример в Италия, където, както знаете, мафията е сериозна. Отнето е едно имение на мафиотски бос, което просто не може да бъде продадено, защото никой не иска да го купи. И властите в Италия са решили казуса по много елегантен начин. Къщата е направена на земеделско училище. Използвали са и прилежащият терен и самата сграда. Единственото, което са променили е, че са махнали златните кранчета в  баните. И са сложили надпис „Този имот е отнет от мафиотския бос…”. Идеята е децата всеки ден като ходят на училище да виждат надписа. И да знаят, че няма недосегаеми .

-      Тук май повече боли като им вземат колите?

-      Да, защото е демонстрация на лукс. Българинът най-много го боли като му бръкнеш в джоба. Аз давам като пример винаги един телефонен измамник.

-      Конфискуваме му къщата през 2005 година. Обясняваме, че това е защото има влязла в сила присъда. И той казва: „Бате, аз  нямам такава. Аз това не съм го лежал“. Усещането, че е осъден, изобщо го няма. И като взехме къщата, тогава разбра за какво става въпрос.

-      Кога хора с конфискувани от вашата комисия имоти продължават да живеят в тях ?

-      При много такива случаи, когато НАП не успее да ги продаде, просто те живеят там. Някои под наем, други просто си живеят. Това е голяма дискусия. Защото, ако хората се извадят от имота, съседите могат да го унищожат напук. Докато,  ако те продължават да живеят там, най малко имотът се стопанисва. Пример са къщите в Калтинец край Горна Оряховица на телефонните измамници.

-      Така не живеят ли с чувство за безнаканост, защото все едно нищо не сте им отнели ?

Да, има такъв момент, но  такива са законите.

-      Как хора без легални доходи и образование могат да карат коли за по 300 хиляди лева?

-.Това наистина създава едно напрежение. Има случаи, когато къщата се води на трети лица. Или пък срещу конкретните лица, които демонстрират лукс,няма обвинения, защото някой измисля схемата, а друг е реализира. Така конкретният извършител попада в затвора, а престъпният мозък остава в сянка. И просто срещу него няма повдигнато обвинение. Т.е ние не можем да започнем работа срещу някого, само защото той кара скъпа кола. Няма как да се случи. Има други държави, в които се проверяват хора, които имат несравнимо богатство. Когато някой се проверява, затова че демонстрира лукс. При нас не е така. Някой трябва да ни сезира.

 

-      Прокуратурата ли трябва да ви сезира ?

-       В закона са написани конкретни правила. Прокуратурата, когато повдигне конкретни обвинения ни сезира и ние започваме да проверяваме.

-      Занимаваме се с телефонните измамници, но обикновената кражба не попада в нашия закон. Такъв цигански клан, който се занимава с такова нещо ние не го преследваме.

-      Ако започне проверка вие може да отнемате,  само ако има присъда?

-      Не, новият закон от 2018 г. не изисква влязла в сила присъда. Необходимо е само и единствено да има повдигнато обвинение на лицето за извършено престъпление.

-      Което да не е кражба обаче?

-      Това е разумно, защото нали си представяте, ние да можем да работим всички кражби? В България се краде много. Кражба е и  да откраднете един салам от магазина. Ако ние се занимаваме и с това, ще се блокира нашата работа. Така че, законодателят това правилно го е предвидил.

-      Освен календара с конфискувани имоти, какви други идеи имате ?

-      Решихме миналата година да направим едни табел за отнетото имущество. На имущество, което е отнето и е предоставено за ползване на някаква институция, се поставя една табелка, че имотът е отнет от комисията. Примерно полицейското управление в Котел или сградата на Ванко1. Като превенция и като цел. Хората, преминавайки покрай табелата, да видят, че е отнет в полза на държавата.

-      Какво се случва в момента с имуществото на Ванко 1?

-      Хотелът на Ванко 1 в Пловдив е отнет и предоставен за ползване на центъра за градска мобилност.. Там нещата се случват.

-      Какво може да направите срещу хора, които парадират със съмнително богатство ?

Фактът, че някой кара скъпа кола, това не е престъпление. Ние никога не можем да започнем нещо срещу някой, само защото той е богат. Трябва да е извършил нещо.

Сега механизмът  е доста по-работещ. Преди, когато трябваше да се изчака присъда, процесът продължаваше доста дълги години. Прокуратурата ни сезира, а ние проверяваме за разлика в доходите и имуществото. Налагаме обезпечителни мерки да не се разпорежда лицето с активите, и спираме дотам. После трябва да изчакаме да бъде осъдено.  Сега нещата стават много по-бързо.

-       Прокуратурата подгони бизнес фамилите Баневи, Арабаджиеви,  Стайкови. И на тях ли трябва да им бъдат повдигнати обвинения, за да се стигне до конфискуване на имущество ?

-      Да. Значи механизмът е такъв. И това Европейската комисия го потвърди, както и Европейския съд за правата на човека, че ние не сме безконтролни, защото ние нямаме функцията сами да започнем да проверяваме някой.

 Тина Ивайлова