Британският писател и есеист Салман Рушди публикува изявление в подкрепа на сатиричното издание „Шарли Ебдо“. Редакцията им в центъра на Париж бе нападната в сряда сутринта от въоръжени мъже с виковете „Да живее Аллах“. Убити бяха 12 души, между които главният карикатурист на списанието.

През 1988 г. излиза романът на Салман Рушди „Сатанински строфи”, който предизвиква силни страсти в ислямския свят. Книгата е забранена в много държави, а иранският аятолах Рухолах Хомейни го обявява за вероотстъпник и определя 3 милиона долара награда за главата му. От 2007 година животът му се оценява на 11 милиона долара.

Изявлението на Рушди, публикувано в „Уолстрийт Джърнъл“, гласи:

„Когато религия – средновековна форма на безумие, се комбинира с модерно оръжие, тя се превръща в реална заплаха за нашата свобода. Този религиозен тоталитаризъм е причинил смъртоносна мутация в сърцето на исляма и днес в Париж ние видяхме трагичните последици от него. Заставам зад „Шарли Ебдо“, всички ние трябва да защитаваме изкуството на сатирата, която винаги е била сила за свобода срещу тиранията, безчестието и глупостта. „Уважението към религията“ се превърна в клише, което означава „страх от религията“. Религиите, както и всички други идеи, заслужават критика, сатира, и, да, нашето безстрашно неуважение.“

TrafficNews.bg