Руското посолство в България публикува официална позиция относно шпионския скандал. Както вече съобщихме, днес стана ясно, че петима българи са задържани по обвинение, че са осъществявали шпионаж в полза на Руската федерация. Ръководител на групата бил бивш шеф на Вътрешна сигурност. По време на брифинг тази сутрин бяха представени записи от СРС-та, приобщени към доказателствения материал по делото. 

Ето я и позицията на Руското посолство:

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна.
 
Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.
 
Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство."

Групата, обвинена в шпионаж, събирала информация за модернизацията на армиятаЗадържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев