Руската пета колона се е мобилизирала да спре България към еврозоната. Въпреки че е малко вероятно да успее да организира референдум по технически и процедурни причини, то е много вероятно да успее да събере нужната подписка. Най-вече експлоатирайки страховете на хората и внушавайки - чрез мним патриотизъм- някаква битка за запазване на българския лев и суверинитет.
 
Това ще е и основна тема на Копейкин в идващите избори, като след антиваксърството и антиамериканизма, които се поизчерпаха, слоганът е антиеврото/антиЕвропа. Опасността в никакъв случай не бива да се подценява, както и тази на другите рубладжии от ИТН с референдума за президентска република - целящ явно директно руско управление у нас.
Затова се чувствам длъжен да представя отново основните пет опорки срещу еврото - използвайте ги да разубеждавате ваши близки и приятели, поели от отровната пропаганда.
 
 
 
Топ 5 опорки срещу еврото:
 
1. С еврото губим суверенитет.
В момента нямаме суверинитет, защото във валутен борд най-важните аспекти на нашата парична политика се решават от Европейската централна банка.
А решенията на БНБ, които се вземат в България често са продукт на политически или сенчест натиск отвън - както случая КТБ. Неслучайно в доклада на ЕЦБ за България се споменават слабите институции и политически зависимата БНБ като основен проблем.
С членството си в Еврозоната, България придобива глас, който при паритет в гласовете на страните за две различни политики може да се окаже решаващ коя политика да бъде избрана за цялата еврозона! Това е суверинитет: гласът на България да значи нещо, а не да няма глас!
 
2. Въвеждане на еврото ще доведе до скъпотия.
 
Никоя от бившите соц страни станали членки на еврозоната не са имали по-висока инфлация в годината на въвеждане спрямо предишната или в следващата година след въвеждане на еврото. Което значи, че това е спекулация.
Всички примери за висока инфлация от нови членки са на страни, които не са били във валутен борд и не са били готови за еврото. А ние на практика чрез валутния борд сме в еврозоната от самото й създаване.
 
3. Ако беше полезно еврото, защо Полша, Чехия и Унгария не го въвеждат?
 
Тези страни нямат валутен борд и ползват някои търговски предимства на плаващите валутни курсове. Но ние не можем, защото сме в борд с фиксиран курс. Също, тези страни няма нужда да поддържат огромен валутен резерв в евро, който да обезпечава националната валута - а това на нас ни коства стотици милиони евро от ниските или отрицателни лихви на евроактивите, в които сме инвестирали този задължителен резерв.
И така ще е докато не приемем еврото.
А и можем ли да се сравняме с Чехия?
Та Прага е по на Запад от Виена, а когато Паисий е писал “О, неразумний юроде!”, Моцарт е поставял Дон Жуан в Прага!
А Полша? Ами нейният пазар е петият най-голям в Европа!
Унгария на проруския Орбан надали е пример за следване. По-скоро той обяснява защо и България още не е въвела еврото.
 
4. Ако сме в еврозоната ще трябва да плащаме за фалита на другите, а ние можем да задлъжнеем и да фалираме като Гърция.
 
Участието в еврозоната работи на същия принцип като застраховането - плащаш за застраховка, за да има кой да ти помогне в беда. Освен това поевтиняват кредитът и банковите транзакции и се облекчава цялата ни икономика приемайки общата валута.
А нашата финасова система става по-прозрачна и по-трудна за пране на пари.
Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият Преход. Напротив, в еврозоната е по-трудно да водиш неразумна фискална политика. А и в Гърция няма гласове за напускане на Еврозоната.
 
5. Еврото трябва да бъде прието с референдум.
 
Не, материята е прекалено сложна за разбиране, а финансовата грамотност у нас е изключително ниска - за да има смисъл такъв референдум.
А и не можем да правим референдум срещу договор, с чието подписване вече сме се задължили да приемем еврото. Но с референдум може да се забави неговото приемане за неопределено време, каквато е целта!
 
Евгени Канев