Темата "Македония" още дълго ще бъде водеща новина в дневния ред не само на медиите и политиците, но и за цялото българско общество. Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи до голяма степен от позицията на България и баланса, който политици и историци от двете съседни държави трябва да намерят. Дали обаче политиците в двете държави търсят допирни точки и компромиси или използват спора за собствен политически ПР? Медалът винаги има две страни. Чрез рубриката "Мостът София- Скопие "  ще се запознаем гледната точка на един македонски колумнист. 

В поредния си анализ, нашият автор коментира как инвазията на Русия в Украйна активизира местните шовинисти.

Много пъти, когато се опитвам да представя отношенията в Република Северна Македония и България, винаги стигам до извода, че няма напредък в преговорите между двете страни, защото македонците не искат да направят компромис. Македонците не искат да признаят истинските исторически факти и не искат да скъсат със фалшивата историография от югославското комунистическо минало. Всички политици използват всяка възможност да спечелят политически дивиденти сред своите гласоподаватели като разгарят омразата срещу България и българите. И няма разлика между управляващите партии и опозицията.

Сега, когато цялото внимание на цялата международна общност е насочено към инвазията на Русия в Украйна, анализатори, политици, депутати и много представители на политическия естаблишмънт, се опитват да спечелят допълнителни симпатии сред своите  гласоподаватели, сравнявайки  руската инвазия в Украйна с позицията на България към Северна Македония. Те трупат политически дивиденти от това, че  насърчават омраза сред македонците срещу България.

От началото на войната, в медийното пространство в Северна Македония най-канени са т.н. анализатори, политици и експерти, които открито и директно подкрепят инвазията на Русия в Украйна, а част от тях оправдават агресията на Путин. Но всички те, колкото и да се струва на обикновения зрител, че застъпват различни тези,  всъщност са двете лица на един и същ медал. В телевизиите, по които се излъчват т.нар. дебати, в които се канят двама или повече гости, които уж застъпват различни тези и имат различни изгледи относно руската инвазия в Украйна, накрая стигат до извода, че по един или по друг начин инвазията на Украйна от Русия е била неизбежна, даже необходима, че политиката на България спрямо Северна Македония е съща като тази на Путин и Русия към Украйна и че Европейския Съюз и НАТО са организации, към които трябва да сме скептични, защото никога не са спазвали интересите на Македония.

Във всички предавания,  „обществените деятели“ не забравят да сравняват поведението на Русия към Украйна, със поведението на България към Македония. Използват се най-различни сравнения и паралели, така че да се даде на зрителите една живописна, ярка картина, сякаш българската армия е вече на границата в готовност и само чака команда да започне да навлиза в Северна Македония.

Ще дам три примера, от които си личи, че и хората, които са част от управляващия елит и хората които са от редовете на опозицията на практика са в една невидима коалиция в тяхната омраза към България.

Преди дни в предаването „24 анализа“, Павле Траянов, президент на политическата партия „Демократически Съюз“ и част от управляващата коалиция каза, че „Мора да видим къде е ключовият проблем, а това е България, която неглижира македонския народ. Това е един вид геноцидна политика. Ако направите един паралел с това, което Путин каза за Украйна, с малки разлики, същото е отношението на България към Македония. В Украйна вместо дипломацията говори артилерията. Европа никога не е решавала такива въпроси“.

Също така, преди дни по вестите на същата телевизия бе излъчен журналистически репортаж, в който бе предадено, че американските разузнаватели са публикували доклад, в който се казва, че Русия използва корупцията в България, за да купи влияние в европейските страни и че България е Троянски кон на Русия в ЕС и НАТО. По този повод поканен бе да даде коментар Петър Богойески от т.н. политическа платформа „Македонска Концепция“ човек, който в миналото бе известен със симпатиите си към България. Той каза „Не Троянски кон, а директен кон на Русия и Москва е България. Тя изпълни московската поръчка. Ветото (за започване на преговорите със ЕС за Македония з.м.) е зададено на основание на съшия тип на тези и на съща стратегия, която Русия има спрямо Украйна. Така България поставя същите тези към Македония“.

Третият пример е от предаването „Заспи, ако можеш“, което се излъчва по телевизията „Алфа“. Там преди няколко дни, гост бе Александар Николоски, вицепрезидент на политическата партия ВМРО-ДПМНЕ. Държа да подчертая, че това предаване е известно с шовинизма и омразата срещу България. В това предаване, Николоски заяви, че при гласуването в Съвета на Европа, който изключи Русия, е обърнал внимание,че в Европа има още един народ – македонският, който е жертва на отричане от страна на съседите, че македонския народ е жертва на отричане на неговия език, история и култура.

От всичко това могат да се направят три важни извода, тъй като е ясно кой е този, който най-много печели от това, да се ширят такива мнения сред македонските граждани.

Първият извод е, че руската инвазия в Украйна е оправдана тъй като се налага Русия да защити границите си и рускоезичното население в Украйна, което от години е дискриминирано от т.н. „украински фашисти“. Тези хора, които защитават тезата, че руската инвазия е оправдана, също така оправдават и военните престъпления, които се извършват върху цивилни в Украйна от руската армия.

Вторият извод е, че  омразата на македонците към България ще да остане и в бъдеще,  а изкуствената картина, създавана от десетилетия сред македонците за България като техен смъртен враг, няма да изчезне. По този начин се подкопава възможността за напредък и реформи по пътя на Северна Македония към ЕС.

Третия извод е, че ЕС и НАТО са организации, които не искат да защитят интересите на Република Северна Македония и на нейните граждани и че трябва да преосмислим дали изобщо трябва да вървим по пътя км ЕС и дали изобщо е била умна крачка членството на Северна Македония в НАТО.

Едно е сигурно, че Република Северна Македония си остава нереформирана държава и че правата на македонските българи остават без защита. Институциите не защитават правата на гражданите със българско самосъзнание, тъкмо заради омразата, която и ден днес се насажда. Затова смятам, че България трябва по-смело да заеме позиция относно защита на правата на българите в Северна Македония и че трябва пряко да се включи в процеса на реформиране на Република Северна Македония като държава, която поне декларативно казва, че иска да внедри европейските ценности в собствената политическа и обществена култура, да спазва правата на всички граждани и всички граждани да се обединени в многообразието.

Владо.